Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Expert despre decizia BNM de a majora rata de bază: „Va constrînge şi mai mult economia”

31 iul. 2015,, 09:00   Economie
2509 0

Foto: ziarulnational.md

Majorarea de către Banca Naţională a ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu tocmai două puncte procentuale în numai o lună este o decizie inoportună şi contraproductivă. Opinia aparţine expertului în economie, Victor Ciobanu, şi a fost exprimată pentru Jurnal.md.

„Această majorare este inoportună şi contraproductivă. Ea rezultă din faptul că BNM, datorită propriilor greşeli, a pierdut simpla inflaţie de 5%. Acum vrea s-o recupereze, dar în detrimentul economiei în general. Asta face practic inaccesibil creditul pentru agenţii economici cînd şi aşa prognoza este una pesimistă pentru anul 2015. Cu siguranţă va constrînge şi mai mult economia”, a menţionat Victor Ciobanu.

„BNM luptă cu inflaţia, dar economia nu constă pînă la urmă doar din inflaţie. Ce folos că noi ne vom alege la sfîrşit de an cu o inflaţie mai mică, dacă economia va stagna. Formal BNM este instituţie autonomă şi independentă. Guvernul am văzut că propune nişte modificări acolo. Vor să-i dea mai multă autonomie. La noi BNM are autonomie cît vrea, însă nu are viziune strategică pentru economia ţării”, mai subliniază expertul în economie.

În aceste condiţii, Victor Ciobanu a specificat că Guvernul ar trebui să intervină şi să convingă Banca Naţională să diminueze rata, analizînd experienţa în perioada de criză a Statelor Unite ale Americii şi a statelor europene.

„Cînd este lipsă de bani în economie, agenţii economici funcţionează şi mai prost. Ce au făcut toate ţările pe fundalul crizelor din 2008 încoace? Ele au coborît rata de bază sub un procent, dar noi vrem să ajungem la 20 de procente. Atunci la ce o să ne servească inflaţia asta tîmpită? Asta este o prostie pur şi simplu”, a precizat Victor Ciobanu.

Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată cu două puncte procentuale, constituind astfel 17,5 la sută. Mai mult, decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al BNM astăzi, la numai o lună de la ultima majorare. Rata de bază crescuse atunci cu doar un punct procentual, de la 14,5 pînă la 15,5 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?