X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Golovatiuc: Majorarea tarifelor va tensiona starea în societate

20 iul. 2015,, 17:15   Economie
6181 7
Головатюк: Повышение тарифов приведет к усилению социальной напряженности
Foto: actualitati.md
„Majorarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică va avea impact asupra amplificării proceselor inflaționiste, respectiv, la scăderea nivelului de trai al populației, ceea ce va tensiona starea în societate. Este un lucru evident”, a declarat pentru NOI.md deputatul în Parlament, secretarul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, doctorul în științe economice, Vladimir Golovatiuc.

Expertul a amintit că și Banca Națională a Moldovei a recunoscut că rata inflației este în creștere, majorînd în repetate rînduri, de la începutul anului, prognoza de creștere a inflației, motivînd prin majorarea tarifelor care urma să se producă. La sfîrșitul anului, rata inflației cu siguramță va depăși 10%, adică va fi de minimum două ori mai mare, decît ținta de 5% stabilită de BNM (în iunie rata anuală a inflației a fost de 8,3%).

„Bineînțeles, creșterea prețurilor va provoca nemulțumiri în masă, care se vor înteți odată cu apropierea toamnei și iernii, dacă Guvernul nu va înregistra schimbări pozitive. Și acest lucru este puțin probabil, avînd în vedere poziția actualelor partide de la guvernare”, consideră Vladimir Golovatiuc.

În opinia expertului, este necesar să se producă o schimbare cardinală a politicii promovate, în primul rînd, a politicii bugetar-fiscale, a politicii în privința susținerii exportului, trebuie de soluționat problemele cu piețele de desfacere a producției moldovenești. Potrivit specialistului, trebuie, de asemenea, de oferit asistență producătorilor autohtoni, inclusiv agriculturii (este necesar un amplu program de susținere).

„Aceste probleme au fost abordate în Parlament, cînd s-a discutat politica bugetară și s-a format bugetul pe anul curent. Au fost multe apeluri, însă acestea au fost ignorate: Guvernul a aprobat Legea bugetului sub răspundere proprie. Programul era, însă autoritățile nu ascultă altă părere. Pînă la sfîrșitul anului urmează să fie constituit guvernul și aprobat programul de activitate. Vom vedea, ce vor propune. Însă nu există prea multe speranțe că se va ține cont de aceste momente”, a conchis Vladimir Golovatiuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?