X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Statul Major al Armatei Naționale: Tratatele bilaterale în domeniul apărării nu contravin neutralității Moldovei

18 iul. 2015,, 11:00   Societate
3584 0
ГШ НА РМ: Двусторонние договоры в оборонной области не противоречат нейтральному статусу Молдовы
Foto: beltsymd.ru
Republica Moldova are o cooperare activă pe plan internațional în domeniul apărării și securității, au comunicat pentru NOI.md surse din cadrul Direcției planificare strategică (J5) a Statului Major al Armatei Naționale a Moldovei. Astfel, Moldova a încheiat peste 20 de acorduri bilaterale cu diferite state în acest domeniu, însă aceste documente nu contravin statutului de neutralitate și în niciun caz nu limitează suveranitatea țării noastre.

Moldova a încheiat și realizează acorduri bilaterale de cooperare în domeniul apărării cu peste 20 de state, inclusiv cu 16 țări membre ale NATO. În anul 2012, a fost semnat tratatul actualizat cu România, în anul 2013 – cu Serbia, în anul 2014 – cu Georgia. Din lista partenerilor permanenți ai Moldovei de cooperare în domeniul apărării fac parte Rusia, Ucraina, SUA, Grecia, Turcia, Bulgaria, Belarus, Canada, Germania, Lituania, Polonia, Ungaria, China. Cu majoritatea statelor programele de cooperare sînt realizate practic din momentul creării Armatei Naționale.

De menționat că nici unul din acordurile bilaterale de cooperare în domeniul apărării nu prevede angajamente directe, ci doar cadrul și formele de colaborare, care sînt bazate pe bunăvoință și posibilitățile curente ale fiecărei țări.

În calitate de exemplu, interlocutorul NOI.md a menționat că în dezvoltarea relațiilor cu UE Moldova își asumă anumite angajamente (nu în domeniul militar), însă aceasta corespunde cursului oficial al Moldovei de integrare europeană. Tratatele de cooperare în domeniul militar de regulă stabilesc condițiile de conlucrare a părților în probleme ce țin de pregătirea profesionistă a efectivului forțelor armate. În cazul Moldovei este vorba despre stabilirea tipurilor seminarelor de instruire și numărul de militari care pot fi trimiși la studii într-o țară sau alta.

Angajamentele prevăzute în tratatele bilaterale de cooperare în domeniul apărării se pot referi doar la așa probleme speciale ca protecția reciprocă a informației, oferirea unor condiții (în cazul unor aplicații comune etc.). Aceste tratate nu conțin angajamente directe, care ar putea fi interpretate ca coordonarea de către una din părți a fiecărei acțiuni în domeniul militar.

În prezent, cel mai amplu program de parteneriat în domeniul apărării Moldova îl realizează cu SUA. Anume de acolo vine practic întreaga asistență tehnică pentru Armata Națională a Moldovei. Totodată, militarii subliniează că nici unul din partenerii Moldovei în domeniul militar nu oferă țării nostre armament.

Planul individual de acțiuni în cadrul parteneriatului Moldova – NATO (IPAP, se realizează din anul 2006) conține totuși unele angajamente, însă ele se referă la domeniul militaro-politic și țin de necesitatea de elaborare a unor documente organizatorice. În acest sens există o legătură între începutul unui nou complex de acțiuni și măsuri și încheierea etapei precedente pentru fiecare direcție. Este un program foarte amplu. Însă executarea acestui plan se face în funcție de situație, posibilitățile și bunăvoința părților.

Totodată, Moldova nu are tratate de cooperare militară cu nici unul din state, deoarece aceasta ar contraveni statutului de neutralitate al țării noastre. Trebuie de distins foarte clar relațiile de alinață și parteneriatul – sînt lucruri diferite, au explicat militarii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?