X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Patrimoniul natural al Republicii Moldova, lăsat de izbeliște (VIDEO)

16 iul. 2015,, 16:02   Societate
8238 0

Patrimoniul natural al Republicii Moldova, lăsat de izbeliște
Foto: tur.md

Tăierile silvice în zonele strict protejate din rezervațiile științifice „Codru” și „Pădurea Domnească” sînt inadmisibile și contravin recomandărilor internaționale privind conservarea naturii. Este una dintre concluziile reprezentanților Curții de Conturi, care au efectuat un audit în domeniul ariilor naturale protejate de stat, notează NOI.md.

Potrivit raportului, autoritățile publice locale nu asigură administrarea eficientă a zonelor naturale protejate de stat. În opinia auditorilor, pentru a asigura o gestionare durabilă a patrimoniului natural, este necesară revizuirea politicilor în domeniu, astfel încît acestea să fie racordate la cadrul internațional cu privire la conservarea biodiversității.

O altă problemă depistată ține de lipsa protecției Parcului Național „Orhei” și a Lacurilor Prutului de Jos, și a Nistrului de Jos. Auditorii au mai constatat că extragerile ilicite de resurse minerale din defileul „Trinca”, raionul Edineț, au dus la pierderea caracteristicilor unice ale acestei zonei protejate. Mai mult, extragerile ilegale au efect nociv asupra mediului înconjurător.

Situația la capitolul protecției ariilor naturale nu este mai bună nici în municipiul Chișinău. Potrivit raportului, în urma admiterii construcțiilor ilegale pe terenurile aferente ariilor protejate, Chișinăul a pierdut circa 6,4 hectare de spații verzi. Responsabili de aceste pierderi se fac reprezentanții Primăriei, dar și autoritățile centrale de mediu, care nu au asigurat integritatea acestor zone.

Pentru remedierea situației din domeniu, Curtea de Conturi recomandă autorităților să creeze așa-numitul Cadastru al obiectelor și complexelor din fondul ariilor protejate de stat. Instituția urmează a fi informată despre implementarea recomandărilor sale în termen de 12 luni de la adoptarea hotărîrii asupra raportului de audit.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?