X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Experţi: Situaţia calmă de pe piaţa valutară se îmbină cu "precauţia" şi "neliniştea"

15 iul. 2015,, 12:30   Economie
3452 2
Спокойная ситуация на валютном рынке граничит с "осторожностью" и "беспокойством" - мнение экспертов
Foto: noi.md
Unii participanţi profesionişti ai pieţei, intervievaţi de "Infotag", au afirmat că deţinătorii de valută şi lei "sînt neliniştiţi din cauza situaţiei ambigue de pe piaţă". Ei au calificat situaţia de pe piaţă ca fiind una "calmă", dar strîns legată cu "precauţia" şi "neliniştea".

"Vineri, 10 iulie, dealerul Băncii Naţional a ieşit pe piaţă cu scopul de a vinde la licitaţie $10 milioane. Dar, din motive necunoscute, licitaţia nu a avut loc, în schimb regulatorul a vîndut $5 milioane la cursul de 18,65 MDL:$1. Cumpărători au devenit trei cele mai mari bănci ale ţării, care au luat loturi destul de mari - $1-1,5 milioane", a menţionat interlocutorul agenţiei, care consideră că aceasta a satisfăcut pentru o perioadă cererea de valută fără numerar.

Alţi participanţi ai pieţei nu exclud că Banca Naţională putea intenţionat să vîndă celor trei bănci valută destinată clienţilor lor – Moldovagaz şi Gas Natural Fenosa, care cer majorarea tarifului la gazele naturale şi energia electrică din cauza deprecierii valutei naţionale. Deoarece joi, 9 iulie, cursul mediu era la nivelul de 18,95-19,05 MDL:$1, vineri, 10 iulie, băncile mari brusc au majorat cursul leului pînă la 18,75 MDL:$1, atunci cînd regulatorul a vîndut valută la cursul de 18,65 MDL:$1.

Vorbind despre situaţia de pe piaţa valutei în numerar, participanţii pieţei subliniază că în iulie curent fluxul de dolari şi euro este practic în jumătate din volumul de valută din iulie 2014.

Fiind întrebaţi care fapt a cauzat scăderea volumului vînzărilor de valută în numerar, dealerii invocă "lipsa de dorinţă a oamenilor de a se despărți de dolari şi euro, în pofida dobînzilor atractive la depozitele în lei moldoveneşti – de la 16%".

"Dobînzile într-adevăr sînt mari, dar trebuie să ne uităm la ratele creditelor bancare, care, de asemenea, s-au majorat pînă la 20% şi mai mult, ceea ce vorbeşte despre incertitudinea şi îngrijorarea participanţilor pieţei în perspectivă pe termen scurt", menţionează participanţii pieţei, prognozînd o depreciere lentă a leului, al cărui curs mediu anual la finele 2015 este planificat la limita de 19,35 MDL:$1.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?