Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vicepremierul pentru reintegrare consideră că poziţia Tiraspolului este „lipsită de perspectivă”

30 iun. 2015,, 16:15   Politică
2934 1
Осипов считает позицию Тирасаполя "лишенной перспективы"
Foto: newsmoldova.md
Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, consideră "lipsită de perspectivă" poziţia Transnistriei, exprimată în scrisoarea adresată de Nina Ştanski misiunilor diplomatice. Opinia a fost expusă într-o conferinţă de presă, după întrevederea cu reprezentantul special al OSCE, Radojko Bogojevic, informează Infotag.

"Scrisoarea nu ne-a fost adresată, de aceea ne străduim să nu o comentăm. Totuşi pot spune că este o abordare neaşteptată, lipsită de perspectivă. O asemenea atitudine nu contribuie al rezolvarea problemelor, inclusiv a celor menţionate în acest mesaj", a spus Osipov.

El a îndemnat la o cît mai grabnică reluare a contactelor, inclusiv a procesului de negocieri în formatul "5+2", deoarece "nu există altă cale de rezolvare a problemelor".

"Pauza din procesul de negocieri nu contribuie la normalizarea situaţiei. Situaţia regională dificilă generează frică şi ambiguitate în societate. În asemenea situaţie sînt posibile provocări şi tentative de destabilizare a situaţiei. Nu este ceea de ce au nevoie oamenii, care aşteaptă rezolvarea problemelor lor", a spus Osipov, exprimîndu-și speranţa că „poziţia Tiraspolului va fi revizuită".

Vorbind despre problemele politice indicate în scrisoarea reprezentantului Tiraspolului, vicepremierul Moldovei a recunoscut că acestea există.

"Vreau să spun că asemenea probleme există nu doar pe malul stîng, dar şi pe cel drept. Şi noi înregistrăm o diminuare a indicilor economici, asta este situaţia din toată regiunea. Problemele trebuie rezolvate în comun, ceea ce şi facem. De exemplu, în pofida dificultăţilor, în anul curent volumul comerţului de pe malul stîng al Nistrului pe cel drept al crescut. Despre ce fel de blocadă poate fi vorba? Noi doar trebuie să reluăm negocierile şi să rezolvăm problemele acumulate, pentru binele oamenilor", a declarat Osipov.

Întrebat de jurnalişti despre termenii de reluare a negocierilor, el a spus: „Nu putem spera că se va întîmpla în curînd, dar ar fi bine să se întîmple nici prea tîrziu.”

"Noi pledăm pentru reluarea negocierilor, asemenea poziţie au şi partenerii noştri străini, cu care contactăm constant. Sper că în toamnă vom putea reveni la negocierile în formatul 5+2", a menţionat Osipov.

În scrisoarea menţionată, ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, vorbeşte despre introducerea în curînd a unui regim de situaţie economică extraordinară în republică, în rezultat orice contacte cu Republica Moldova pot fi rupte, iar subiectul privind raţionalitatea purtării negocierilor cu Republica Moldova va fi supus unui referendum naţional.

De asemenea, şefa diplomaţiei transnistrene afirmă că Transnistria va fi nevoită să treacă la elaborarea şi aplicarea măsurilor de răspuns, printre care "introducerea taxei de 100% la mărfurile importate din Republica Moldova cu introducerea procedurii de certificare a acestora, precum şi naţionalizarea businessului şi capitalurilor moldoveneşti, urmărire penală a demnitarilor moldoveni pentru acţiuni anticonstituţionale pe teritoriul Transnistriei, introducerea unui regim special (de vize) pentru cetăţenii Republica Moldova, revizuirea unor obligaţiuni contractuale, precum şi limitarea tranzitului prin teritoriul Transnistriei".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?