Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tulbure: Victoria lui Chirtoacă va complica negocierile la nivel național

29 iun. 2015,, 16:15   Politică
6101 14

Foto: noi.md

„Să declari acum că grație victoriei lui Dorin Chirtoacă la alegerile locale a fost menținut cursul proeuropean este o aberație”. Astfel a comentat pentru NOI.md politologul Alexei Tulbure rezultatul turului II de scrutin, din capitală. Analistul politic se artă convins că victoria candidatului PL în aceste alegeri a fost asigurată de votanții din suburbii și influențată de convingerile geopolitice ale alegătorilor.

„La acest scrutin putem spune că a fost o alegere fără alegere. Ne așteaptă patru ani de mandat în care lucrurile nu se vor schimba, vor continua hoțiile, practica deciziilor netransparente și repartizarea ilegală a patrimoniului municipiului”, a precizat Tulbure.

În opinia politologului, rezultatul înregistrat de contracandidatul lui Dorin Chirtoacă, Zinaida Greceanîi, lasă de dorit. „Pe fondalul unei guvernări dezastruoase a orașului din ultimii opt ani, opoziția putea să obțină un scor mai bun. Decalajul destul de mare 7% ieste un eșec care poate fi pus pe seama opoziției. Motive sînt mai multe, sigur. Cred că socialiștii ar fi putut alege un candidat mai puternic. Nici tactica aceasta a tăcerii, aleasă de ei, nu a fost cea mai reușită”, a punctat Tulbure.

Politologul a admis că viziunile geopolitice ale votanților au fost determinante și în acest scrutin electoral. În opinia lui Tulbure, fenomenul poate fi pus pe seama dezinformării și manipulării crase a electoratului. „Avem asemenea rezultate pentru că cei care votează sînt induși în eroare, nu au capacitatea a de filtra critic informația. În Chișinău avem nevoie de manageri buni, aspectul geopolitic nu joacă niciun rol aici. Să declari că odată cu alegerea lui Chirtoacă am păstrat cursul european este o aberație. Chișinăul are o sumedenie de probleme, iar vectorul geopolitic este o ficțiune, o realitate virtuală, nimic mai mult decît o luptă între noțiuni, în timp ce unii hoți spun că se integrează în UE, iar alții – în UV, dar în realitate noi degradăm”, a explicat Tulbure.

Întrebat cum va influența rezultatele alegerilor din Chișinău mersul negocierilor la nivelul puterii centrale, interlocutorul a precizat că victoria lui Dorin Chirtoacă va complica tratativele. „PL și-a rezolvat problema, își păstrează influența la nivel politic, iar acum pot să accepte să facă parte din coaliție și poate să nu accepte”, a conchis Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?