X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Danemarca: Guvernul liberal al lui Lars Lokke Rasmussen a fost învestit

28 iun. 2015,, 19:00   Externe
3329 0

Foto: agerpres.ro

Liberalul Lars Lokke Rasmussen a fost învestit duminică premier al Danemarcei, în fruntea unui guvern minoritar format doar din miniștri din partidul său, relatează AFP.

Primit împreună cu miniștrii săi de către Regina Margrethe a II-a, Rasmussen, 51 de ani, îi succede social-democratei Helle Thorning-Schmidt.

Partidul liberal Venstre nu s-a plasat decât pe poziția a treia la alegerile legislative de la 18 iunie, obținând 34 din cele 179 de locuri din parlament. Social-democrații, câștigători ai alegerilor, cu 47 de mandate, nu au putut pretinde formarea guvernului, deoarece dreapta este majoritară, iar Partidul Popular Danez (dreapta anti-imigrație), situat pe poziți a doua, cu 34 de mandate, nu și-a dorit să facă acest lucru.

"Suntem perfect conștienți că avem un guvern minoritar, care va trebui să lucreze prin cooperare", a declarat Rasmussen presei la ieșirea de la Palatul Regal din Copenhaga.

Pentru a obține adoptarea proiectelor sale, Rasmussen va trebui de fiecare dată să negocieze sprijinul Partidului Popular Danez și al altor două partide mai mici de dreapta, Alianța Liberală (ultraliberali) și Partidul Popular Conservator.

Guvernul lui Ramussen va avea 17 miniștri, cu trei mai puțin decât precedentul executiv, de stânga. Numai cinci posturi de ministru sunt asigurate de femei.

Rasmussen a mai fost premier între 2009 și 2011, dată la care a pierdut alegerile legislative. Cei doi ani de guvernare au fost marcați de scandaluri privind cheltuieli excesive la vârful statului, lucru care a dus la scăderea popularității.

El nu pornește însă de pe o poziție de forță. La alegerile legislative din iunie, partidul său a coborât pentru prima dată din 1990 sub pragul de 23% din sufragii, obținând doar 19,5%.

În 1973, un guvern de același tip, bazându-se doar pe 22 de deputați ai partidului Venstre, nu a rezistat decât 14 luni, cedând puterea stângii.

Social-democrații se reunesc în congres extraordinar duminică după-amiază pentru a alege un nou președinte după demisia lui Helle Thorning-Schmidt. Favorit este fostul ministru al justiției Mette Frederiksen, în vârstă de 37 de ani.

Noul premier danez a anunțat componența guvernului său

Noul premier liberal danez Lars Lokke Rasmussen a anunțat duminică componența guvernului său, relatează DPA.

Vicepreședintele partidului Venstre al lui Rasmussen, Kristian Jensen, este noul ministru de externe, în timp ce Ministerul de Finanțe va fi condus de Claus Hjort Frederiksen, funcție pe care a mai deținut-o în fostul guvern condus de Rasmussen în perioada 2009-2011.

Rasmussen nu a reușit să formeze un guvern de coaliție cu celălalte partide de centru-dreapta, care sunt reprezentate în Parlamentul de 179 de locuri în urma scrutinului legislativ din 18 iunie, și, prin urmare, a anunțat sâmbătă că Venstre va guverna singur.

Partidul Venstre, care domină tradițional guvernele de dreapta din Danemarca, s-a clasat pe poziția a treia la legislativele din 18 iunie, cu 19,5% din voturi, în urma social-democraților (26,3%) și a Partidului Popular Danez (DF, 21,1%).

Desemnat de regina Margrethe a II-a să formeze guvernul, Rasmussen a încercat inițial să ajungă la o înțelegere cu acest din urmă partid. Campania electorală a arătat însă punctele de vedere diferite ale celor două formațiuni, în special legate de politica economică, liberalii dorind înghețarea cheltuielilor publice, în timp ce DF revendică un discurs social.

În urma rezultatului istoric obținut pe 18 iunie, euroscepticii din DF au avut ocazia de a intra pentru prima dată la guvernare, dar au respins o serie de compromisuri dificile alături de partide mai favorabile integrării europene.

Partidul Popular Danez a afirmat că nu dorește să guverneze, iar partidele de stânga nu au putut asigura o majoritate, ceea ce l-a făcut pe fostul premier Helle Thorning-Schmidt, liderul social-democraților, să-și recunoască înfrângerea în fața lui Rasmussen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?