Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Veniturile statelor OPEC au scăzut sub 1.000 de miliarde de dolari pentru prima dată după 2010

18 iun. 2015,, 04:00   Externe
2621 0

Foto: rutoday.org

Statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au câștigat anul trecut mai puțin de 1.000 de miliarde de dolari din exporturile de petrol, o premieră în ultimii cinci ani, o dovadă a modului în care scăderea prețului țițeiului afectează țările care se bazează pe vânzarea de petrol pentru finanțarea economiei, transmite Bloomberg.

Potrivit raportului anual al OPEC publicat marți, cele 12 state membre au câștigat în 2014 suma de 993,3 miliarde de dolari din exporturile petroliere, cu 11% mai puțin decât suma de 1.100 miliarde de dolari înregistrată în 2013. De asemenea, balanța contului curent combinată a celor 12 state a scăzut cu 35% până la 273,6 miliarde de dolari, în condițiile în care declinul exporturilor a fost însoțit de o creștere a importurilor.

Scăderea veniturilor scoate în evidență problemele provocate statelor membre OPEC de decizia de a menține producția la un nivel ridicat într-un moment în care există o superofertă de petrol pe piață. La ultima reuniune ministerială din data de 5 iunie, OPEC a decis să mențină plafonul oficial de producție al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi.

'Având în vedere prețurile scăzute din prima jumătate a anului, un alt an cu venituri mai mici de 1.000 de miliarde de dolari este posibil', a declarat analistul ING Bank, Hamza Khan. Potrivit acestuia, impactul asupra finanțelor guvernamentale ale unor state membre OPEC ar putea fi contracarat prin creșterea producției și investiții străine directe. Prețul țițeiului și-a revenit în acest an, după ce s-a redus la jumătate anul trecut, urcând de la un minim de 45 de dolari per baril în ianuarie la 64,43 de dolari pe baril miercuri.

Agenția Internațională a Energiei a avertizat că dacă OPEC menține producția la nivelul actual până în trimestrul al treilea, producția de petrol va depăși cererea pentru cea mai lungă perioadă din ultimele trei decenii. Potrivit calculelor Bloomberg, aproape toate statele membre OPEC nu câștigă suficient de pe urma prețurilor actuale la petrol pentru a-și echilibra bugetele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?