X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Barbăroșie: Totuși electoratul nu este așa de prost cum cred politicienii

16 iun. 2015,, 12:55   Politică
6598 5

Barbăroșie: Totuși electoratul nu este așa de prost cum cred politicienii
Foto : ipn.md

Concluzia principală care poate fi formulată după alegerile locale de duminică este că cetățenii nu mai vor să tolereze practicile defectuoase de guvernare și caută o soluție. Opinia aparține analistului politic Arcadie Barbăroșie, director al Institutului de Politici Publice, și a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat Europei Libere, notează NOI.md.

Potrivit analistului, deși în rîndul electoratului s-a atestat o tendință clară de taxare a actualei guvernări, alternative au fost puține. Analistul a explicat că și așa-zisa revanșă antieuropeană anunţată anterior de unii politicieni a eșuat în acest scrutin.

„Eu am impresia că s-a mizat pe vorba aia «proști, dar mulți». Totuși electoratul nu este așa de prost cum cred politicienii, pentru că Rusia nu este alternativă. Și eu am impresia că, deși, iată, o bună parte a electoratului s-a mutat de la PCRM, care nu și-a exprimat o poziție ferm prorusească, ci în mai multe declarații Vladimir Voronin a vorbit despre modernizarea europeană a țării, oamenii au înțeles că nu poate fi vorba de o modernizare rusească, dar de una europeană”, a punctat Barbăroșie.

În opinia expertului, modul în care s-au repartizat voturile la acest scrutin reflectă mai curînd deșteptarea spiritului critic al societății și nevoia de a-i propulsa pe politicieni noi la guvernare.

„Putem vorbi acum despre un potențial protestatar în rîndurile societății. Acest potențial s-a manifestat deja, iată, participînd la mitingurile de protest, dar și prin faptul cum au votat alegătorii, pentru politicieni de genul lui Usatîi, Șor. Este o altă manifestare a acestui spirit protestatar. De fapt, este un mesaj – «noi vrem alți politicieni la guvernare». Chiar dacă aceștia sînt compromişi, chiar dacă se pare că au dosare penale care nu prea au fost confirmate, totuși aceștia promit schimbări”, a explicat Barbăroșie.

Directorul IPP se arată convins că niciuna dintre formațiunile parlamentare, în afara de PSRM, nu își dorește în acest moment alegeri anticipate. Din acest considerent, afirmă Barbăroșie, șansele ca o nouă coaliție de guvernare să fie formată sînt mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?