X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Vicepreşedintele CEC: Instanţa trebuie să-i elibereze din arest pe candidaţii Amerberg şi Grigorciuc

23 mai. 2015,, 12:00   Politică
3643 1
Вице-председатель ЦИК: суду следует освободить из-под ареста кандидатов в советники Амерберга и Григорчука
Foto: ipn.md
Instanţa de judecată trebuie să ia în calcul faptul că Mihail Amerberg şi Pavel Grigorciuc sînt înregistraţi în calitate de candidaţi pentru funcţii de consilieri municipali Chişinău, din partea partidului "Casa Noastră-Moldova" şi să le permită să participe la campania electorală la aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi concurenţi, consideră vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urîtu.

Intervievat de "Infotag", el a spus că în privinţa persoanelor reţinute în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 pentru suspiciuni de tentativă de a destabiliza situaţia din ţară nu există o decizie finală de judecată care nu le-ar permite să participe la alegeri.

"Nu vreau să iau rolul de avocat, trebuie să li se permită să desfăşoare activități de agitaţie şi întîlniri cu alegătorii. Asemenea cazuri deja au avut loc la precedentele scrutine parlamentare şi locale, cînd în privinţa unor candidaţi au fost deschise dosare (în privinţa deputatului democrat Constantin Ţuţu pînă la alegerile parlamentare a fost deschis un dosar penal pentru huliganism - "I"). Legea este aşa cum este şi noi trebuie să o respectăm", consideră Urîtu.

Întrebat despre înregistrarea antreprenorului Ilan Șor în cursa pentru Orhei, el a menţionat că situaţia dată este cu mult mai dificilă decît în cazul Grigorciuc şi Amerberg.

"Nu reprezint organele de drept, dar se creează impresia că este o încercare de a evita răspunderea, iar dosarul în cazul furtului miliardelor din trei bănci comerciale se tergiversează intenţionat. Aceasta este o lacună a legislaţiei naţionale, dar, ca şi în primul caz, fără decizia de judecată finală, toţi concurenţii sînt egali", a spus Urîtu.

Fostul magistrat al Curţii Constituţionale Nicolae Osmochescu, de asemenea, consideră că pînă la pronunţarea sentinţei concurenţii electorali sînt în drept să facă agitaţie şi statul trebuie să le asigure drepturile şi participarea la alegeri în condiţii egale.

"Nu voi comenta posibilele decizii ale instanţei. Însă, chiar de vor rămîne în arest la domiciliu, trebuie să li se permită desfăşurarea campaniei şi agitaţiei conform regulilor aflate în arest, adică, însoţiţi de reprezentanţii organelor competente", consideră fostul judecător al CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?