Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Partidul Popular European cere recunoașterea perspectivei europene a țărilor Parteneriatului Estic

22 mai. 2015,, 11:30   Politică
2522 2

Partidul Popular European cere recunoașterea perspectivei europene a țărilor Parteneriatului Estic
Foto: ziarulnational.md

Uniunea Europeană trebuie să recunoască perspectiva europeană a țărilor Parteneriatului Estic în funcție de realizarea angajamentelor asumate. Teza se conține în Declarația cu privire la statele PaE, adoptată de liderii Partidului Popular European (PPE) ieri la Riga, notează NOI.md.

În document se menţionează impactul pozitiv pe care l-a avut PaE în angajarea ţărilor membre în procesul de reforme şi modernizare. De asemenea, în declaraţie sînt apreciate eforturile Republicii Moldova în promovarea reformelor şi succesele înregistrate, ce au condus la liberalizarea regimului de vize cu UE.

Declaraţia stipulează că UE trebuie să promoveze politici mai puternice faţă de PaE, ținînd cont de noul context geopolitic și ambiţiile fiecărei ţări în parte. Mai mult, PPE consideră necesară adoptarea unei viziuni certe privind dezvoltarea relaţiilor ţărilor-membre PaE cu Uniunea Europeană şi reafirmarea importanţei strategice a Politicii de vecinătate.

Precizăm că la reuniunea prezidată de preşedintele PPE, Joseph Daul, au fost prezenţi oficiali europeni de rang înalt, printre care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedinta Consiliului Uniunii Europene, Laimdota Straujuma, comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, cancelarul german, Angela Merkel, premierul ungar, Viktor Orban. De asemenea, la întîlnirea organizată sub auspiciile PPE au fost invitaţi liderii de partide membre PPE din ţările PaE. Moldova a fost reprezentată la eveniment de premierul Chiril Gaburici și liderul PLDM, Vlad Filat.

Astăzi, la Riga urmează să fie adoptată declarația finală a Summitului Parteneriatului Estic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?