Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Scăderea minoră a cursului euro față de dolar a revigorat piaţa valutară

21 mai. 2015,, 11:45   Economie
2475 0
Падение курса евро к доллару придало валютному рынку активности
Foto: prostoinvesticii.com
Scăderea nesemnificativă a cursului monedei unice europene către dolarul SUA a revigorat piaţa valutară din Moldova. Participanţii profesionali ai pieţei, a căror opinie a fost solicitată de "Infotag", remarcă o creșterea cumpărării de euro, al cărui curs a devenit mai mic de plafonul simbolic de 20 MDL:1 EUR.

"La cursul de 19,90-19,95 MDL:1 EUR clienţii «au revenit la viaţă», atît în ce priveşte cumpărarea, cît şi vînzarea monedei unice europene. Revigorarea vizibilă a cumpărării de euro s-a transmis şi dolarului american, al cărui curs fără numerar miercuri s-a stabilit la 17,80 MDL:$1", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit acestuia, la momentul actual piaţa poate fi caracterizată ca "activă moderat".

Dealerii presupun că cursul dolarului expus miercuri de bănci are o anumită încărcătură, deoarece într-o oarecare măsură este calculat pentru cumpărarea dolarilor SUA de către mari importatori de resurse energetice.

"Tradiţional, pînă la data de 20 a fiecărei luni Moldovagaz cumpără valută pentru a achita pentru gazele naturale livrare de Gazprom. Nu putem exclude că cursul expus miercuri are rol de indicator pentru următoarele tranzacţii de pe piaţă – joi şi vineri, 21 şi 22 mai, respectiv", a spus unul dintre analişti.

Vorbind despre perspectiva pe termen scurt a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, participanţii pieţei prognozează linişte pe piaţă - "pînă la următoarele cereri de cumpărare a valutei din partea importatorilor de resurse energetice".

"Cred că în a treia decadă piaţa va fi caracterizată de stabilitate cu scădere vizibilă a cererii de valută şi chiar, posibil, fortificare nesemnificativă a leului faţă de valuta americană", a spus unul dintre dealeri.

Participanţii pieţei au remarcat că pe piaţă s-au majorat lichidităţile în valută naţională, ceea ce a influenţat indicele cererii băncilor de valori mobiliare de stat, cererea la care la ultima licitaţie, din 19 mai, a atins 327 de milioane de lei la oferta Ministerului Finanţelor de 175 de milioane de lei.

Asemenea prevalare a cererii asupra ofertei a permis emitentului să modifice spre scădere rata dobînzii la valorile mobiliare, al căror plafon superior a atins 18,69%, iar cel inferior – 17,02%.

Din 8 iulie va intra în vigoare o nouă cerinţă a Băncii Naţionale privind rezervele obligatorii în mărime de 20%, ceea ce va retrage din bănci o parte din "lichidităţile în lei", de aceea ulterioara cădere a rentabilităţii valorilor mobiliare de stat poate încetini.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?