X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Europarlamentar: O relaţie mai strînsă cu UE înseamnă stabilitate şi pace

19 mai. 2015,, 15:15   Externe
2439 2

Foto: ipn.md

Miza Summitului Parteneriatului Estic de la Riga este evoluţia de acum încolo a relaţiilor Uniunii Europene cu ţările Parteneriatului Estic. Sigur, în Ucraina, Moldova şi Georgia, ţări care au semnat deja Acorduri de Asociere, se aşteaptă semnalul pentru viitor, notează europarlamentarul slovac Ivan Štefanec. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Štefanec a declarat că există şi din partea UE o aşteptare generală că trebuie să mergem mai departe şi să întărim relaţia cu aceste ţări atît economic, cît şi social sau cultural.

Potrivit europarlamentarului, cel mai important lucru care ar trebui să îi motiveze pe cetăţenii din aceste ţări să creadă în proiectul european este faptul că, spre deosebire de Rusia, Uniunea Europeană oferă stabilitate şi pace. Întrebat dacă este posibil ca după summitul de la Riga ţările Parteneriatului Estic să se apropie şi mai mult de UE pe măsura ce aplică reformele prevăzute în Acordurile de Asociere, Ivan Štefanec a menţionat că evident că cele trei ţări se vor apropia inevitabil din ce în ce mai mult de UE.

„Numai dacă ne uităm la schimburile comerciale, vedem că balanţa înclină clar către UE şi nu către Rusia, atît în Ucraina, cît şi în Moldova şi Georgia. Şi există un potenţial şi mai mare, care exploatat va aduce beneficii atît acestor ţări, cît şi UE. Însă aici nu este vorba doar de economie. O relaţie mai strînsă cu UE înseamnă şi întărirea zonei de stabilitate şi pace, exact contrariul a ceea ce Rusia încearcă să facă în aceste teritorii, adică destabilizare şi război. Acţiunile ruseşti provoacă haos şi instabilitate”, a declarat Ivan Štefanec.

Europarlamentarul a mai spus că ceea ce se doreşte să se obţină după summitul de la Riga este stabilitate şi pace în vecinătatea estică, prin apropierea partenerilor estici. „Trebuie să fim uniţi, inclusiv în poziţia noastră faţă de partenerii estici, şi să prezentăm onest avantajele şi politicile UE, care oferă cel mai bun model de prosperitate, stabilitate şi pace partenerilor noştri. Aşadar, cel mai bun instrument cu care putem combate propaganda rusească este să spunem adevărul despre UE”, a mai spus oficialul.

Summitul de la Riga va avea loc în perioada 21-22 mai. În cadrul evenimentului urmează a fi stabilită o agendă pentru a aprecia evoluţiile care au avut loc de la summitul de la Vilnius, din noiembrie 2013, şi pînă acum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?