Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Țara din Europa care va construi prima instalație avansată pentru producerea combustibilului nuclear

8 mai. 21:00   Externe
1724 0

Marea Britanie va fi prima țară de pe bătrînul continent care va construi prima instalaţie avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear, crescînd astfel și mai mult independența de gazele din Rusia.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că pentru ţara sa este vital să dispună de o instalaţie de îmbogăţire a uraniului „pentru a desprinde mîinile pătate de sînge ale lui Putin de pe piaţa europeană a energiei”, transmite Noi.md cu referire la digi24.

„Rusia a fost prea multă vreme singurul furnizor al acestui combustibil nuclear puternic”, iar acesta este „ultimul pas către eliminarea ei completă de pe piaţa energiei”, a afirmat premierul englez.

Guvernul de la Londra va plăti companiei Urenco 196 de milioane de lire sterline (aproximativ 228 de milioane de euro) pentru construcţia unei unităţi de îmbogăţire a uraniului la Capenhurst, în nord-vestul Angliei, unde se va produce uraniu uşor îmbogăţit de înaltă puritate (HALEU) începînd cel mai tîrziu din 2031.

Oficialii britanici susțin că HALEU este necesar pentru noile reactoare atomice modulare de înaltă tehnologie, care vor creşte de patru ori capacitatea nucleară a Regatului Unit pînă în 2050. Se estimează producerea a 10 tone pe an, o cantitate de combustibil nuclear al cărei conţinut energetic este echivalent cu cel a peste un milion de tone de cărbune.


4
2
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?