Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Moldova intenționează să participe la Fondul Parteneriatului Est-European pentru mediul înconjurător

8 mai. 2015,, 15:45   Economie
2481 0
Foto: gazeta.ru
Guvernul a înaintat în Parlament proiectul privind ratificarea acordului cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu privire la participarea Moldovei la Fondul regional al Parteneriatului Est-European pentru eficienţă energetică şi mediu, relatează Infotag.

Capitalul Fondului constituie 93 de milioane de euro. Acesta a fost creat în 2009 de Suedia şi este orientat spre sporirea eficienţei energetice a Ucrainei cu posibilitatea de a extinde finanţarea şi asupra altor state din programul Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Moldova.

Pentru a participa la Fond, Moldova trebuie să achite 100 de mii de euro în decursul unei luni după intrarea în vigoare a acordului. Pentru fiecare an al aflării sale în program Republica Moldova se obligă să achite cîte 225 de mii de euro. Banii se planifică a fi alocaţi din bugetul de stat.

Conform documentului, acesta va permite sporirea eficienţei energetice a întreprinderilor municipale, de a reduce emisiile de dioxid de carbon, de a spori competitivitatea întreprinderilor. Resursele Fondului pot fi folosite atît pentru sprijin tehnic, cît şi pentru investiţii.

Şapte parteneri ai Republicii Moldova deja și-au exprimat disponibilitatea de a acorda resurse financiare pentru implementarea proiectelor prevăzute de Fond, printre care Uniunea Europeană – 10 mil. euro, Suedia – 6 mil. euro, Norvegia – 1 mil. euro, România – 100 mii euro. Datorită participării, pînă în 2018 Moldova va putea folosi 10-20 mil. euro în calitate de granturi din contul Fondului, contribuind cu doar 1 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?