Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Dron: Noua lege a procuraturii va transforma instituția într-o bîtă politică

6 mai. 2015,, 11:46   Politică
3002 1

Foto: noi.md

Graba cu care actuala guvernare dorește să adopte proiectul de lege cu privire la reformarea procuraturii trezește mai multe semne de întrebare, susține președintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron. Juristul a cerut astăzi Parlamentului să scoată proiectul de lege din circuitul închis al grupurilor de lucru și să-l supună dezbaterilor publice la scară largă, notează NOI.md.

Potrivit lui Dron, prevederile noii legi a procuraturii nu fac decît să mențină și chiar să agraveze dependența acestei instituții de clasa politică. Mai mult, noua lege va limita spațiul de manevră al procurorilor ierarhic inferiori, iar în consecință aceștia vor putea fi controlați de superiorii lor, susține Ion Dron.

„Este încălcată flagrant legea privind transparența decizională, se încalcă și articolul 34 din Constituție, privind dreptul cetățeanului la informație. Proiectul a fost elaborat și expertizat în două luni. O lege de o asemenea anvergură nu poate fi elaborată cu această viteză.

Întrebarea e de ce nu se dorește o dezbatere publică? Scopul principal este de a lua sub control politic numirea procurorului general. Modificările care s-au făcut la Codul de procedură penală îi dezleagă mîinile să acționeze așa cum dorește, iar procurorii subordonați oricum nu vor putea acționa independent, lucrurile se agravează. Nu creăm noi oare o procuratură care mîine va fi o bîtă politică și va fi una efectivă?” , s-a întrebat Dron.

Juristul mai susține că la dezbaterile pe marginea reformei procuraturii trebuie să participe și reprezentanții mediului academic. „Pentru mine este frustrant cînd partenerii externi vin și se întîlnesc la partide. Domnilor, partidele nu sînt instituții de stat!”, a spus Dron.

Reprezentanții Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice au anunțat că vor transmite Parlamentului un proiect de alternativă privind reformarea procuraturii. „Considerăm că procurorii trebuie să aibă statut de magistrați, ca în unele state europene, asta asigură independența lor. Considerăm că șapte ani pentru mandatul procurorului general este prea mult”, a spus juristul Pavel Midrigan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?