Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Raportul companiei Kroll va fi remis procuraturii pentru examinare

23 apr. 2015,, 09:45   Societate
2835 0

Foto: noi.md

Raportul agenţiei Kroll privind delapidarea banilor din trei bănci, prezentat de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, miercuri, la şedinţa Guvernului, va fi remis procuraturii pentru examinare. Anunțul a fost făcut la finele audienţelor de către prim-ministrul Chiril Gaburici, informează agenţia "Infotag".

El a spus că raportul conţine informaţie şi concluzii despre modul în care, prin Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, din ţară au fost scoși miliarde de lei.

"Este necesar ca organele competente să-şi îndeplinească obligaţiunile. Guvernul va stimula şi ajuta ancheta, iar procuratura va investiga din prisma dosarului penal. Este necesar de identificat şi pedepsit vinovaţii", a menţionat Gaburici.

Potrivit premierului, prioritate pentru Guvern este returnarea în ţară a banilor băncilor şi contribuabililor.

"Prin următorul pas urmează să se stabilească unde au fost transferaţi banii şi pentru ce au fost folosiţi. În acest caz sînt implicaţi nu doar cetăţeni ai Moldovei şi noi nu vom face publică informaţia care ar putea influenţa cursul investigaţiei", a spus Gaburici.

El a refuzat să vorbească despre implicarea în acest caz a antreprenorului Ilan Șor.

"Nu vreau nici să neg, nici să confirm. Ţine de competenţa organelor abilitate", a răspuns Gaburici la întrebarea jurnaliştilor dacă figurează numele lui Șor în raportul companiei Kroll.

Totodată, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Iurie Filip, a confirmat că în raport se menţionează numele lui Ilan Șor.

"În raport sînt indicate nume ale oamenilor şi companiilor din cel puţin şase ţări. În aceste ţări au fost transferați 13 miliarde de lei. Sînt ţări diferite – din Uniunea Europeană, off-shore, state din spaţiul postsovietic, Marea Britanie. Raportul arată că marea parte a banilor poate fi returnată, dar este necesar de iniţiat a doua etapă a investigaţiei", a spus Filip.

Miniştrii au refuzat să comenteze acest fapt, făcînd trimitere la faptul că s-au obligat să nu discute datele raportului.

"Pot spune că mi-a plăcut raportul. Sînt multe date interesante. Am aflat din raport lucruri pe care nici nu mi le puteam imagina", le-a spus jurnaliştilor preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, care, de asemenea, este membru al Guvernului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?