X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

FMI: Riscurile financiare au crescut și trec de la economiile avansate la cele emergente

16 apr. 2015,, 04:00   Externe
4562 0

Foto: iport.info

Riscurile financiare globale au crescut și trec de la economiile avansate la cele emergente, impulsionate de 'divergența' politicilor monetare, a semnalat, miercuri, Fondul Monetar Internațional, relatează agenția EFE. 'În ultimele șase luni, am văzut o creștere a riscurilor financiare globale, de la statele avansate la cele emergente, de la entitățile bancare la cele non bancare', a declarat Jose Vinals, director al Departamentului de Afaceri Monetare al FMI, la prezentarea raportului 'Stabilitatea Financiară Globală'.

În epicentrul acestei creșteri a riscurilor financiare se situează ritmul 'divergent' al politicilor monetare din țările avansate, cu SUA care au început să-și ajusteze politica monetară, și zona euro și Japonia, care 'au călcat pe accelerație' cu noi programe de mai multe milioane privind injecția de lichiditate.

''Această situație a provocat mișcări rapide și volatile ale cursurilor de schimb și ratelor dobînzilor, începînd din octombrie', în special pe piețele emergente, explică raportul. În ultimele șase luni, dolarul s-a apreciat cu circa 10% față de alte monede, precum euro sau yen. Ca urmare, organismul internațional condus de Christine Lagarde a tras semnalul de alarmă, cu focus special pe piețele emergente. Una dintre problemele derivate din aprecierea dolarului față de celelalte valute este efectul acestuia asupra 'nivelului ridicat al datoriei denominate în monede străine', în principal în dolari, al acestor economii, care, timp de mai mulți ani, au beneficiat de dobînzile scăzute din SUA, susține Chris Walker, director adjunct la Departamentul de Afaceri Monetare.

Concret, raportul insistă asupra riscurilor din economiile foarte dependente de sectorul energetic, precum Brazilia, Argentina, Venezuela, Africa de Sud sau Nigeria, unde 'se unesc' datoria ridicată în dolari și prețul scăzut al petrolului și, de aceea, se confruntă în prezent cu 'tensiuni financiare în ceea ce privește rambursarea datoriilor'. Totodată, în pofida îmbunătățirii înregistrate de economiile avansate și sprijinului băncilor centrale, turbulențele nu sunt evitate. Datoria privată continuă să afecteze creșterea și stabilitatea în zona euro și, în cazul Spaniei, Franței, Italiei și Portugaliei, se va menține la circa 70% din PIB pînă în 2020, preconizează raportul.

De fapt, deși Fondul 'recunoaște îmbunătățirea capacității de rezistență a băncilor (în zona euro), calitatea activelor continuă să se deterioreze, dar într-un ritm mai lent, iar portofoliul total se situează acum la peste 900 miliarde de euro (945 miliarde dolari)". De aceea, Vinals a reamintit 'importanța deblocării complete a canalului de credite, în special în economiile care trebuie să își curețe mai bine balanța, cum este cazul Italiei și Portugaliei'. Totodată, în raportul său semestrial, FMI semnalează și provocarea pe care o reprezintă tensiunile geopolitice, precum Rusia — Ucraina, Orientul Apropiat și riscurile din Grecia, într-un context de 'mai puțină lichiditate pe piețe', ceea ce crește riscul de contagiune globală. Raportul privind stabilitatea financiară a fost publicat după prezentarea noilor previziuni asupra economiei globale, conform cărora FMI a menținut creșterea globală de 3,5% pentru 2015 și la 3,8% pentru 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?