Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Noua lege a procuraturii ar putea intra în vigoare în 2016

23 mar. 2015,, 13:23   Societate
3154 3

Noua lege a procuraturii ar putea intra în vigoare în 2016
Foto : radionoroc.md

Comisia de la Veneția a apreciat drept foarte bun proiectul de lege cu privire la reformarea procuraturii, a anunțat astăzi ministrul Justiției, Vladimir Grosu. Potrivit lui, proiectul urmează a fi ajustat, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, iar pînă la finele acestei sesiuni parlamentare proiectul ar urma să fie adoptat, notează NOI.md.

În opinia lui Grosu, grație noilor prevederi, Procuratura ar urma să dobîndeacă o independență sporită, mult mai mare față de situația actuală. „În general Comisia de la Veneția a menționat că proiectul lege este unul foarte bun, este un progres mare la capitolul numirii în funcții a procurorilor, structura și funcționarea organelor procuraturii”, a spus Grosu.

Potrivit ministrului, un semnal pozitiv dat de Comisia de la Veneția se referă la faptul că implementarea reformei procuraturii, la etapa provizorie, poate fi făcută și fără modificarea Constituției. În urma examinării documentului, Comisia a formulat unele recomandări pentru autoritățile de la Chișinău. Este vorba de delimitarea competențelor Procuraturii în afara dreptului penal, stabilirea unui mecanism distinct de demitere a procurorului general, în raport cu ceilalți procurori. Comisia mai recomandă ca procedura de numire în funcție a procurorilor din Găgăuzia să fie revăzută, astfel încît să fie evitate contradicțiile cu Legea cu privire la statului special al autonomiei.

„Ne propunem ca de urgență grupul de lucru să se reunească și să facă modificări la proiectul deja elaborat, în conformitate cu recomandările Comisiei. În această sesiune parlamentară ne propunem ca proiectul să fie dezbătut și adoptat, iar de la 1 ianuarie 2016 să între în vigoare”, a menționat Grosu.

Menționăm că proiectul de lege prevede schimbarea mecanismului de numire în funcție a procurorului general, astfel încît acesta să fie desemnat de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu de Parlament, cum este în prezent. Totodată, proiectul țintește micşorarea numărului de procurori ierarhic-superiori și asigurarea independenței procuraturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?