Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Nantoi: Timofti este primul președinte care respectă întru totul buchea legii

16 mar. 2015,, 13:30   Politică
7777 10

Nantoi: Timofti este primul președinte care respectă întru totul buchia legii
Foto: europalibera.org

Așteptările față de activitatea președintelui Nicolae Timofti au fost exagerate, în raport cu atribuțiile limitate care îi revin conform Constituției. Opinia aparține analistului politic Oazu Nantoi și a fost exprimată pentru NOI.md în contextul marcării de către Timofti a trei ani de mandat la președinția Republicii Moldova.

„Este primul președinte care respectă întru totul buchea legii, spre deosebire de predecesorul său, Vladimir Voronin, care avea o majoritate parlamentară confortabilă în Parlament și a admis devieri de la normele bunului-simț și de la prevederile constituționale. Cred că au existat așteptări exagerate vizavi de activitatea și prestanța lui Timofti, el a ales însă conștient această linie de comportament. Pentru a înțelege care sînt realizările, trebuie să ne uităm la prevederile constituționale. Dumnealui a încercat să curețe rîndurile judecătorilor și să consolideze statul de drept”, a explicat Nantoi.

Pe de altă parte, vicedirectorul Centrului „Politicon”, Ion Tăbîrță, a remarcat poziția consecventă a șefului statului în problematica identitară, cea transnistreană, dar și în promovarea cursului european. Potrivit analistului, au existat și situații în care Nicolae Timofti a fost nevoit să plătească tribut politic formațiunilor care l-au promovat în funcție.

„Nicolae Timofti este un președinte inedit pentru noi. El nu a guvernat țara în logica unui președinte jucător, așa cum a făcut-o Voronin, și, probabil, din acest considerent, a creat impresia în societate că este un președinte inactiv. Pe de altă parte, societatea trebuie deprinsă cu faptul că într-o republică parlamentară, prima persoană în stat este șeful executivului. În unele cazuri, Timofti nu a putut însă depăși acel handicap legat de numirea sa în funcție și a plătit tribut politic formațiunilor care l-au ales”, a spus Tăbîrță.

Precizăm că Nicolae Timofti a obținut votul de încredere al Parlamentului pe 16 martie 2012, lucru care a pus capăt unei crize politice de peste doi ani și jumătate. Mandatul președintelui Timofti expiră în 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?