Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Timofti, indignat de prestanța unor judecători (VIDEO)

13 mar. 2015,, 15:09   Societate
3706 3

Timofti, indignat de prestanța unor judecători
Foto : noi.md

Șeful statului a criticat aspru prestanța unor judecători care, prin hotărîrile pronunțate, au înstrăinat abuziv proprietăți publice sau au blocat activitatea unor instituții de stat. Pentru evitarea unor asemenea abuzuri, Nicolae Timofti a cerut ca procesul de selecție a celor care profesează în domeniul judiciar să fie mai riguros, notează NOI.md.

„Promovarea judecătorilor să se facă pe principii profesionale. CSM și alte structuri de control vor continua să promoveze regulile de selectare și promovare a judecătorilor. În vizor trebuie să fie magistrații care interpretează abuziv legea. Ei mai știu să repartizeze loturi de pămînt în locul Primăriei. Avem zeci sau chiar sute de cazuri cînd proprietățile sînt retrase abuziv. Investitorii străini nu vor veni într-o țară în care nu funcționează justiția”, a precizat Nicolae Timofti în cadrul Adunării generale a judecătorilor.

Potrivit lui Timofti, imaginea justiției din Moldova este știrbită de magistrații care emit hotărîri ilegale, prin depășirea atribuțiilor de serviciu. „Cine poate spune cîți dintre acești judecători au fost trași la răspundere penală? Din păcate, unii continuă să lucreze în sistem, iar imaginea justiției suferă din cauza lor”, a spus Timofti.

În context, ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a recunoscut că reforma din sectorul justiției trenează și din cauza faptului că unii judecători se opun schimbărilor inițiate. Astfel, introducerea mecanismelor noi, cum ar fi repartizarea aleatorie a dosarelor sau înregistrarea ședințelor de judecată, nu este pe placul tuturor.

„Reforma de aceea și se numește reformă, pentru că doare. Dacă ea convine celor vizați, înseamnă că nu e reformă. E nevoie de asemenea măsuri pentru a spori încrederea cetățeanului”, a punctat Grosu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?