Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Trei judecătoare, propuse președintei Sandu pentru numirea în funcții la CSJ

22 mai. 09:15   Societate
2612 0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis! Trei candidate din rândul judecătorilor la posturile vacante de magistrat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) vor fi propuse președintei Maia Sandu pentru numirea în funcție. Este vorba despre judecătoarele Viorica Puică și Stela Procopciuc, evaluate la concurs cu câte 93 de puncte, și Diana Stănilă, cu 85 de puncte.

Astăzi, 21 mai, au fost intervievate patru candidate. Magistrata Aurelia Cazacliu a obținut doar 57 de puncte în urma evaluării de către CSM, notează noi.md cu referire la tv8.

În prezent, în examinarea CSM se află Raportul cu privire la propunerea de nepromovare a judecătorului Adrian Ciobanu, pe când referitor la candidații din rândul judecătorilor Grigori Manoli și Dorin Munteanu, Comisia încă nu s-a expus.

Tot marți, 21 mai, CSM a admis și dosarele a șase candidați non-judecători la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la CSJ. Astfel, la proba interviu au fost promovați: Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu și Iuri Lealin.

Candidata Mariana Cherpec, acum membru al Consiliului Superior al Procurorilor, a cerut să fie retrasă din concurs, solicitare aprobată de CSM, iar dosarul candidatului Vladislav Gribincea a fost declarat inadmisibil, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii. „Sper că e doar o neînțelegere nefericită” - așa a reacționat Vladislav Gribincea. Într-o postare pe Facebook, acesta spune că va cere CSM-ului să-și revizuiască decizia. Totodată, Gribincea susține că nu a fost anunțat că trebuie să depună și certificatul medical special, iar referințele de la persoane notorii, solicitate de CSM, sunt o practică excesivă și birocratică.


În prezent, la Curtea Supremă de Justiție se caută 20 de magistrați - 11 judecători de carieră și 9 din mediul academic, avocatură sau procuratură. Obligatoriu ei trebuie să treacă cu brio de evaluarea externă, condiție care a dus la valul de demisii de la CSJ anul trecut.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?