Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Şeful unicului colhoz din Găgăuzia: Noi achităm la buget 9 milioane de lei, dar ni se spune că nu existăm

10 mar. 2015,, 16:45   Economie
6295 2
Глава колхоза: "Мы платим в бюджет 9 млн. леев, а нам говорят - вас нет!"
Foto: nm.md
„Noi achităm anual la bugetul statului impozite şi taxe în sumă de 9 milioane de lei ($473 mii), dar ni se spune că nu existăm!”, a spus marţi, în cadrul conferinţei internaţionale "Perspective ale dezvoltării social-economice a UTA Găgăuzia", preşedintele unicului colhoz din autonomie - "Pobeda", Nicolai Dragan, informează agenţia "Infotag".

Dragan a explicat că problema constă în faptul că în Registrul de stat al formelor de organizare juridică a întreprinderilor din Moldova nu există asemenea noţiune ca "colhoz".

"Autorităţile se tem de acest cuvînt. Dar esenţa nu constă în denumire, ci în eficienţa întreprinderii, în munca angajaţilor", a spus preşedintele, adăugînd că colhozul dispune de 6659 ha de teren agricol, un colectiv de 400 de oameni, 400 ha de plantaţii proprii de viţă de vie, patru staţii de tehnică agricolă şi patru blocuri de producere.

"Pe timpul guvernării Partidului Comuniştilor se resimţea grija pentru colhoz. Dar, odată cu venirea partidelor proeuropene, în ultimii cinci ani, în sectorul agricol nu a fost realizată nicio reformă. Ramura degradează. Ne ţinem la suprafaţă, deoarece sîntem uniţi şi lucrăm din 1947", consideră Dragan, îndemnîndu-l pe candidatul pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, deputatul Parlamentului Irina Vlah, prezentă la forum, să solicite modificarea Registrului formelor de proprietate a întreprinderilor.

„Satul Copceac, unde se află colhozul "Pobeda", are o populaţie de 10 mii de oameni. Noi, doar pentru cote pensionarilor şi angajaţilor oferim produse de 7 milioane de lei anual. Bani nu ne ajung. Dar însăşi existenţa întreprinderii are un impact psihologic puternic asupra populaţiei autonomiei. De aceea solicit sprijinirea activităţii noastre şi rog să fie acordată colhozului oportunitatea de a rezista avînd în vedere situaţia economică dificilă”, s-a adresat Dragan participanţilor la forum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?