X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Agenţii economici moldoveni vor beneficia de susţinere pentru consolidarea capacităţilor de export

24 feb. 2015,, 16:15   Economie
3304 1
Молдавские предприятия получат поддержку для укрепления экспортных возможностей
Foto: moldnews.md
Agenţii economici din industria textilă şi de procesare în domeniul agroalimentar din Moldova vor beneficia de susţinere pentru consolidarea capacităţilor de export.

Susţinerea va fi acordată în cadrul celei de-a doua etape a Proiectului "Acordul de liber schimb. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici", finanţat de Guvernul Suediei, prin intermediul Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC). Proiectul este implementat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Asociaţia Businessului European.

Potrivit agenţiei "Infotag", preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Valeriu Lazăr, a menţionat marţi, în cadrul prezentării proiectului, că sectorul privat are nevoie de previzibilitate şi informare cu privire la beneficiile Acordului de liber schimb. "În jumătate de an de la intrarea în vigoare a Acordului, exporturile spre UE au crescut semnificativ pe unele categorii de mărfuri, însă mai avem de muncit pentru a fi competitivi pe piaţa europeană şi pe cea locală. Am structurat proiectul ținînd cont de necesităţile agenţilor economici care au nevoie de informaţii şi cunoştinţe practice privind accesul pe piaţa comunitară", a declarat Valeriu Lazăr.

Potrivit lui, pentru a fi competitivi pe piaţa europeană, agenţii economici trebuie să se conformeze rigorilor şi standardelor europene în domeniul certificării.

"De asemenea, ei trebuie să cunoască barierele tehnice la export şi să înveţe cum să le depăşească. Noi avem produse competitive, dar nu sîntem gata să facem faţă cerinţelor de certificare. Tocmai de aceea, în cadrul acestui proiect vom oferi asistenţă mediului de afaceri pentru a accede mai uşor pe piaţa UE", a spus Lazăr, precizînd că agenţii economici vor avea seminare, dar şi vizite peste hotare, unde vor acumula experienţa altor ţări.

Preşedinta Asociaţiei Businessului European, Silvia Radu, a menţionat că Moldova are produse competitive care sînt solicitate pe pieţele europene.

"Acum trebuie să pregătim aceste produse pentru ca ele să corespundă cerinţelor de export. În acest sens, trebuie să existe o conlucrare eficientă între mediul de afaceri şi Guvern pentru simplificarea cadrului legal şi susţinerea exporturilor", a spus Radu.

Ambasadoarea Suediei la Chişinău, Ingrid Tersman, consideră că Moldova are un potenţial enorm de export, însă, pentru ca acesta să poată fi valorificat, agenţii economici trebuie să se ajusteze cerinţelor pieţei europene.

"Sperăm că Acordul de liber schimb va constitui pentru agenţii economici un instrument de modernizare a ţării. Companiile şi industriile trebuie să ştie care sînt afacerile pe piaţa UE, dar şi posibilităţile enorme oferite de această piaţă imensă. Dacă acest lucru va fi realizat, atunci Moldova va deveni un loc atractiv pentru investiţii, iar economia va progresa", a spus ambasadoarea.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că UE ajută ţările să-şi găsească singure soluţii pentru dezvoltare, fără a le impune.

"Noi vrem să ajutăm companiile şi consumatorii să-şi consolideze capacităţile de producere şi export, dar pentru ca ei să poată face acest lucru, este nevoie de alinierea legislaţiei Republicii Moldova la standardele UE. De asemenea, reformele nu trebuie realizate doar pe hîrtie. Toate aceste reforme trebuie susţinute de reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei. Interesul UE este să contribuie la prosperarea Moldovei, la oferirea de noi oportunităţi şi sporirea nivelului de viaţă", a spus Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?