X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

''Vom face un apel oficial''. Ucraina vrea trupe de menţinere a păcii sub egida UE şi ONU

19 feb. 2015,, 15:10   Externe
4039 17

Foto: u-f.ru

Consiliul de Securitate și Apărare al Ucrainei a hotărât să trimită o cerere Uniunii Europene și ONU cu privire la desfășurarea pe teritoriul ţării a trupelor de menținere a păcii. Anunţul a fost făcut de către secretarul consiliului, Alexandr Turcinov. Între timp, din oraşul Debaltevo, asediat de separatişti, s-au retras mai bine de 90 la sută din efectivul ucrainean.

"După această decizie, vom face un apel oficial către partenerii noștri. Sperăm că prin aceste acțiuni vom putea asigura pacea în regiune", a spus preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Adresarea urmează să fie întocmită de Ministerul de Externe de la Kiev și adoptată de Rada Supremă. Dacă legislativul va susține inițiativa, trupele de menținere a păcii urmează să fie amplasate de-a lungul liniei de front, dar și pe tronsonul de la graniţa ruso-ucraineană aflat sub controlul insurgenților proruși.

La aceeași ședință a Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei s-au luat o serie de măsuri ce au drept scop sporirea securității pe întreg teritoriul țării.

Miercuri, Petro Poroșenko a mers în estul țării, unde s-a întâlnit cu militarii care s-au retras în Artemivsk. Liderul de la Kiev le-a mulțumit soldaților care au participat la operațiunea din Debalțevo și au opus rezistență separatiștilor proruși.

"Nu găsesc cuvintele potrivite ca să vă spun cât de fericit sunt. În sfârșit am ieșit de acolo. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu că cei mai mulți dintre noi suntem în viață, dar totuși am suferit și pierderi", a zis un militar.

Potrivit celor mai recente date ale ONU, de la începutul conflictului în estul Ucrainei și-au pierdut viața aproximativ 5.500 de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?