X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Pace cu morți și atacuri cu rachete: Armistițiul ucrainean, deja în pericol

16 feb. 2015,, 03:00   Externe
9641 14

Foto: donbassos.org

Armistițiul funcționează „în general”, așa cum transmit atât armata ucraineană, cât și separatiștii din Estul țării. Singura zonă cu probleme este Debalțev. Totuși, la puțin timp după intrarea în vigoare a încetării focului, doi civili au fost uciși în satul Popasna, asupra căruia s-a tras cu lansatoare de rachete multiple Grad, după cum a declarat Ghenadi Moskal guvernatorul regiunii Lugansk.

Autoritățile ucrainene spun că luptele au încetat pe aproape toată linia frontului în jurul orei 3.00, duminică dimineața, fiind semnalate doar confruntări izolate.

Și din partea rebelilor proruși, Igor Plotnițki, unul dintre liderii autoproclamatei repuplici populare din Donbas, a anunțat în noaptea de sâmbătă spre duminică faptul că nu s-au înregistrat încălcări ale armistițiului. Duminică dimineața, un alt lider separatist, Eduard Basurin, a declarat că situația din „republică” e liniștită și arministițul este „în general respectat", „unele încălcări” fiind înregistrate în zona orașului Debalțevo, asupra căruia el consideră că rebelii au dreptul să tragă: "Bineînțeles că putem deschide focul, este teritoriul nostru", a declarat Basurin, prin telefon, pentru Reuters.

Armistițiul și toți ceilalți termeni conveniți la Minsk „trebuie respectați necondiționat”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Putin, în legătură cu spusele lui Basurin.

Debalțevo, ultimul front cu probleme

După intrarea în vigoare a armistițiului la miezul nopții, armata ucraineană a raportat bombardamente asupra orașului Debalțevo. Sâmbătă, în zonă au avut loc lupte violente în jurul localității care este un nod feroviar strategic situat la jumătatea drumului dintre capitalele rebele Donețk și Lugansk. Separatiștii proruși susțin că orașul nu este inclus în acordul de încetare a focului.

"Nu există nici un cuvânt despre Debalțevo în acordul de la Minsk", a declarat sâmbătă liderul autoproclamatei "republici" Donețk, Aleksandr Zaharcenko, citat de site-ul ofical al separatiștilor. El a semnat un decret care prevede introducerea armistițiului, dar le oferă rebelilor dreptul de a răspunde "la focurile de armă asupra infrastructurilor militare și civile ale Republicii populare Donețk". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat la rândul său că tentativele soldaților ucraineni de a ieși din Debalțevo vor fi considerate o încălcare a armistițiului.

Poroșenko: rebelii vor sabota acordul

Referitor la situația din Debalțevo, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că „din nefericire” procesul de pace din estul separatist prorus al Ucrainei este amenințat din cauza acțiunilor rebelilor în jurul orașului. Acolo trupele ucrainene sunt aproape încercuite, a afirmat Poroșenko, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. "Rebelii se vor folosi de Debalțevo pentru a sabota regimul de încetare a focului", a declarat președintele ucrainean în cursul unei reuniuni de urgență a Statului-Major al armatei, transmisă în direct de televiziunea ucraineană, după ce a dat ordinul de încetare a focului armatei guvernamentale. "În calitate de comandant suprem al forțelor armate, doresc pacea", a subliniat el.

Din nou convoaie rusești

Două convoaie cu "ajutoare umanitare" de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi se îndreptau duminică dimineaţa către regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de Sputnik. "Formalităţile vamale au fost îndeplinite la două puncte de trecere a frontierei. Două coloane au traversat frontiera, una către Doneţk, cealaltă către Lugansk", a declarat Oleg Voronov, adjunctul şefului Centrului de management pentru situaţii de criză din cadrul ministerului. El a precizat că este a paisprezecea acţiune de acest fel pe care Rusia o întreprinde de la începutul conflictului ucrainean. Potrivit oficialului, fiecare coloană livrează aproximativ 900 de tone de ajutoare, constând în hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule. Convoaiele au pătruns în estul Ucrainei nu mult după intrarea în vigoare a armistiţiului.

Începând din luna august, Rusia a trimis prin cele 14 convoaie aproximativ 19.000 de tone de ajutoare. Al treisprezecelea convoi s-a întors în ţară săptămâna trecută, după ce a livrat o încărcătură de peste 1.100 de tone în Donbas. În tot acest timp, Kievul şi Occidentul a acuzat Moscova că susţine cu armament şi trupe insurgenţii proruşi din estul Ucrainei, dar rușii au dezmințit acuzaţiile.

Ce prevede acordul

Acordul de încetare a focului încheiat între Kiev și rebelii proruși a intrat în vigoare la miezul nopții, reprezentând primul pas al planului de pace care are ca scop încheierea conflictului din Estul ucrainei care a început în urmă cu zece luni și în care au murit peste 5.500 de oameni.

Membrii "formatului Normandia" - preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel - au semnat la Minsk un document final negociat de miercuri şi până joi, timp de peste 16 ore, cu privire la o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, iar Grupul de contact - reprezentanţii Kievului, separatiştilor, Moscovei şi OSCE - au negociat în paralel măsurile practice de punere în practică a înţelegerii

Documentul prevede, între altele, un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri şi măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas şi modificarea Constituţiei ucrainene, în vederea soluţionării conflictului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?