X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Expert: Judecătorii moldoveni încă se tem de mai marii acestei țări

9 feb. 2015,, 13:32   Societate
3717 5

Expert: Judecătorii moldoveni încă se tem de mai marii acestei țări
Foto: ipn.md

Modul în care au fost examinate și finalizate dosarele Papuc și Crețu denotă că judecătorii moldoveni încă se tem de cei care se află la putere și iau decizii în funcție de voința lor. Este opinia directorului Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, informează NOI.md.

Potrivit juristului, faptul că două dosare de rezonanță, unul care a vizat cazul „Pădurea Domnească”, iar altul evenimentele din 7 aprilie 2009, au fost tărăgănate și finalizate concomitent abia după alegeri, ridică semne de întrebare. Expertul s-a referit în special la sentința pronunțată în cazul judecătorului Gheorghe Crețu, care a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru participarea la o vînătoare ilegală, dar și la dosarul în care este vizat fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc.

„Am urmărit şi alte dosare destul de sensibile pentru judecători şi am observat că înainte de alegeri multe dintre acestea au fost amînate pînă după alegeri. Înţelegerea mea a acestui fenomen este că judecătorii, deşi formal sînt independenţi, totuşi se tem de executiv. Reformele lansate în justiţie aduc roade, dar impactul acestor reforme este încă minor. Acel sindrom al dependenţei de executiv sau legislativ în rîndul judecătorilor este deosebit de răspîndit şi, cu părere de rău, mă tem că în rîndul judecătorilor sînt prea puţini curajoşi, care ar putea să dea o palmă, cînd merită, celor vinovaţi”, a explicat Gribincea în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Referindu-se la modul în care au acționat organele de drept după pronunțarea sentinței de condamnare a lui Gheorghe Papuc, juristul se arată convins că această situație poate face obiectul unei investigații. Potrivit lui Gribincea, fostul ministru ar fi fost lăsat să scape intenționat.

„Cred că Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să inițieze investigaţii în acest sens şi să identifice care, de fapt, a fost problema şi cine sînt cei vinovaţi. Situaţia domnului Papuc vorbeşte despre o predispoziţie a judecătorilor de a fi extrem de sensibili atunci cînd este vorba de limitarea drepturilor persoanelor influente sau care au fost influente în Republica Moldova. Este destul de răspîndită în rîndul judecătorilor temerea de a-i afecta cumva pe mai-marii acestei ţări. Nu se ştie cine mai revine la putere...”, a menționat Vlad Gribincea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?