Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Expert: Embargoul Rusiei asupra fructelor moldovenești ne-a dat și imbolduri

7 feb. 2015,, 15:45   Societate
5188 1

Foto: noi.md

„Nu e bine că producătorii de mere din Moldova nu au putut să-și vîndă produsele la un preț potrivit pe piața rusă, și nici faptul că rușii au fost nevoiți să achite un suprapreț pentru fiecare kilogram de produse vitaminoase din alte țări. Cu toate acestea, embargoul ne-a dat imbold să căutăm cu mai multă fermitate noi piețe, dar și să însușim într-un mod foarte serios o astfel de știință cum este logistica”, a afirmat ex-ministrul Agriculturii, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-fruct”, Vitalie Gorincioi, intervievat de NOI.md.

Gorincioi a relatat că la Berlin are loc un foarte important tîrg anual internațional de vînzare a fructelor și legumelor Fruit Logistica 2015.

Datorită sprijinului financiar al Proiectului „Competitivitatea agricolă și dezvoltarea întreprinderilor” (ACED), un număr de producătorii de-ai noștri de mere sînt reprezentați în pavilion de un singur stand împreună cu fermierii spanioli și polonezi. Roadele noastre au trezit un interes serios nu numai din partea țărilor importatoare, dar și din partea celor producătoare de mere, cum ar fi „Unifruit” din Italia.

„În ceea ce privește căutarea de noi piețe, acestea nu sînt vorbe goale. Desigur, nu în astfel de volume în care ne-am dori, însă merele noastre sînt exportate în Emiratele Arabe Unite, Egipt, foarte curînd primul lot va merge în Vietnam. Deja am stabilit calea spre Bangladesh.

Este interesant faptul că Egiptul, care are 90 de milioane de locuitori, propune Republicii Moldova eliminarea taxelor vamale la citricele lor, iar ca răspuns promite să retragă tarifele lor la fructele și semințele noastre. Există motive ca noul guvern să se gîndească, în condițiile în care taxa vamală pe mere la ei este de 200 de dolari pe tonă”, a continuat fostul ministru.

„Și aici apare nevoia urgentă de cunoaștere a logisticii și a aplicării ei serioase. Transportul de mere pe distanțe lungi în același Bangladesh a necesitat un nou ambalaj pentru transportul maritim. În plus, vom continua să lucrăm din greu la dezvoltarea infrastructurii postrecoltare. În asociația noastră deja 50% dintre producători au frigidere, linii de sortare. Trebuie să obținem mai multe”, și împărtășit planurile conducătorul.

„Referitor la embargoul rus, au pierdut, desigur, ambele părți: agricultorii noștri au primit mai puțin profit, consumatorii ruși au cumpărat mere mai scumpe decît cele tradiționale din Republica Moldova. Cu toate acestea, în gospodăria mea, de exemplu, au rămas mu mai mult de 30 de mii de tone de mere, iar în total pe țară – nu mai mult de 50 de tone. Și ele, încetul cu încetul, pleacă. Sînt sigur că în acest an, vînzarea produselor va merge mult mai bine”, a conchis Gorincioi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?