Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Dealeri: Regulile de joc pe piaţa valutară sînt supuse presiunilor din partea regulatorului

2 feb. 2015,, 16:30   Economie
5277 0
Foto: newsru.co.il
Regulile de joc pe piaţa valutară sînt supuse influenţei administrative din partea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), consideră participanţii pieţei.

Contactaţi de agenția "Infotag", ei accentuează că marea parte a cererilor băncilor de cumpărare a valutei non-numerar rămîne nesatisfăcută, ceea ce nu clarifică situaţia de pe piaţă.

"Pe piaţă, în ultimele zile s-a înregistrat o tendinţă evidentă, cînd dealerii BNM vînd valută exact atît cît băncile au vîndut populaţiei valută în numerar. Altfel vorbind, regulatorul «returnează» băncilor valuta vîndută, ignorînd indicele cererii de valută non-numerar", a spus interlocutorul agenţiei.

BNM a început să urmeze regula, cînd cursul său de vînzare/cumpărare a valutei diferă exact cu 10 bani.

"Se creează impresia că regulatorul pieţei este în aşteptarea momentului cînd, datorită cererii interne în scădere şi ulterioarei diminuări a importurilor, piaţa va solicita mai puţină valută, cererea pentru care parţial va fi acoperită de ofertă", menţionează participanţii pieţei.

Unii analişti indică faptul că piaţa valutară, cel mai probabil, nu resimte că cursul leului s-a apropiat de plafonul deprecierii sale. Tranzacţiile rare de cumpărare a valutei non-numerar sînt efectuate de bănci astăzi, 2 februarie, în intervalul cursului de 18,2-18,5 MDL:$1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?