Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Mihail Sava – cel mai bun sportiv al anului 2014

30 ian. 2015,, 13:30   Sport
5195 0
Foto: sporter.md
Luptătorul Mihail Sava a fost recunoscut cel mai bun sportiv al anului 2014, conform versiunii Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei (CNOSM). Anunţul a fost făcut joi seara, în cadrul recepţiei dedicate aniversării a 24-a a Comitetului.

Sava este medaliat cu bronz al Campionatului Mondial la lupte libere.

Intervievat de "Infotag", el a exprimat recunoştinţă "celor care au acordat oportunităţi financiare pentru a desfăşura cantonamentele, insuflînd încredere în posibilitatea de a participa la campionatele europene şi mondiale".

Cel mai bun antrenor în 2014 a fost recunoscut Ruslan Bodişteanu (antrenorul lui Mihail Sava), care consideră că "acest titlu presupune o răspundere şi mai mare".

"Să dea Domnul ca rezultatele altor mentori sportivi să fie şi mai bune. Asta nu înseamnă că vom lucra mai rău, dar vreau să spun că în cazul în care colegii vor obţine succes, și munca lor trebuie remarcată", a menţionat el.

Cea mai bună federaţie a fost desemnată Federaţia Moldovenească de Fotbal.

"Mulţumim Comitetului pentru aprecierea înaltă a activităţii noastre. Cupa de onoare demonstrează că marea noastră familie a fotbalului merge în direcţia corectă. Aderînd cu mai bine de două decenii în urmă la comunitatea internaţională de fotbal, ne asumam răspunderea de a dezvolta în permanenţă fotbalul din Moldova. Şi ne străduim să îndeplinim aceste obligaţiuni. Presupun că FIFA şi UEFA le va fi plăcut să afle că FMF a fost declarată cea mai bună federaţie sportivă naţională", a relatat preşedintele FMF, Pavel Ciobanu.

În tipurile individuale de sport cea mai bună a devenit Federaţia de Lupte din Moldova. Vicepreşedintele acesteia, Valeri Zabolotnîi, a spus că în 2014 luptătorii moldoveni, atît la lupte libere, cît şi la cele greco-romane, au cîştigat multe medalii atît la competiţii de nivel european, cît şi la cele de nivel mondial.

În cadrul recepţiei, CNOSM a anunţat şi cei mai bun sportivi în tipuri de sport non-olimpice. În particular, laureaţi au devenit Alexandru Sîrghi şi Alina Miron - vicecampioni mondiali la fotbal şi tenis categoria mixt. "Înmînarea diplomelor de merit este dovada că nu în zadar facem sport. Chiar dacă acest tip de sport nu este unul olimpic", au explicat ei.

Cu premiu special a fost menţionat sponsorul multianual al CNOSM – BC Moldova Agroindbank S.A. (MAIB). Primind statueta de onoare, vicepreşedintele băncii Marcel Teleucă a spus: "Acest premiu este unul semnificativ pentru noi. El demonstrează că sponsorizarea permanentă a sportului moldovenesc în general şi a celui olimpic în particular nu a rămas neobservată. Banca noastră întotdeauna a sprijinit tinerii sportivi talentaţi şi o vom face şi pe viitor!".

În 2015, în Europa vor avea loc concursuri de amploare, sub egida Comitetului Olimpic Internaţional. De exemplu, în iulie, la Tbilisi va avea loc Festivalul Olimpic al tinerilor din Europa, iar în iunie capitala Azerbaidjanului, Baku, va găzdui Jocurile Olimpice.

Oaspetele special al serii, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Azerbaidjanului în Moldova, Namig Hasan oglu Aliyev, a relatat că pentru jocurile ce urmează practic totul este pregătit. În termeni record se termină construcţia stadionului olimpic. "Arene sportive, care puteau fi construite în decurs de 10 ani, au fost edificate în doar doi ani", a menţionat el.

Mulţi atleţi deja au început să se pregătească pentru jocuri. Antrenorul principal al selecţionatei Moldovei la box, Petru Caduc, a relatat că în turneul ce urmează Federaţia de Box din Moldova a oferit sportivilor moldoveni posibilitatea de a participa la 9 din 10 categorii de greutate.

"Antrenamentele au loc conform orarului. La baza de antrenamente din Grimăncăuţi am încheiat cursul de pregătire fizică generală. În februarie planificăm să participăm la un turneu internaţional care va avea loc în Bulgaria. Nu avem probleme cu finanţarea", a asigurat Caduc.

Alexandr Goreaciov, preşedintele Federaţiei de Nataţie din Republica Moldova, a relatat că la Baku Moldova va fi reprezentată de patru înotători.

"Avînd în vedere că în Moldova nu există nicio piscină cu lungimea de 50 de metri, antrenamentele la categoria 150 m au loc la Tiraspol. Cu cîţiva ani în urmă, periodic plecam în cantonament în oraşul Jlobin (Belarus). Condiţiile financiare erau acceptabile. Dar astăzi părinţii sînt împotrivă ca copiii lor să traverseze teritoriul Ucrainei. Altfel, la Jlobin putem pleca prin România, Ungaria şi Polonia. Un drum de peste 2000 km, ceea ce este dificil din punct de vedere financiar, dar şi fizic", a spus el.

La recepţie au participat şi deputaţi ai Parlamentului. Chiril Lucinschi a recunoscut că situaţia finanţării sportului a fost şi rămîne una dificilă.

"Este necesar nu doar de remunerat după merite munca dificilă a sportivilor profesionişti, dar şi să fie create condiţiile necesare pentru desfăşurarea întregului proces sportiv. Trebuie investiţi bani în sportul pentru copii şi juniori. Dar bugetul, oricît de mic ar fi pentru aceste scopuri, aşa şi rămîne. Înţelegem că actuala finanţare nu corespunde cerinţelor sportive moderne. Dar acestea sînt, din păcate, realităţile economice", a spus deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?