X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bumacov: Ucraina trebuie să chibzuiască bine introducerea unor taxe vamale noi

21 ian. 2015,, 16:30   Economie
4697 0
Foto: vm.ru
Introducerea de către Ucraina a taxei suplimentare de import în mărime de 5-10% pentru o serie întreagă de mărfuri moldoveneşti contravine relaţiilor bilaterale cu Moldova şi altor acorduri guvernamentale. Este declarația ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Contactat de agenția „Infotag”, ministrul a spus că Legea privind măsurile de stabilizare a balanţei de plăţi, adoptată la sfîrşitul lunii decembrie de Rada Supremă a Ucrainei, contravine cursului european al Ucrainei.

„Îi cunosc îndeaproape pe reprezentanţii ramurii agricole a Ucrainei şi ştiu ce eforturi depun pe calea integrării europene. Sînt muncitori. Posibil, documentul nu va fi aprobat de preşedintele Ucrainei, deoarece există acorduri semnate atît cu Moldova, cît şi cu alte ţări şi organizaţii. Ei prevăd lipsa taxelor în privinţa multor poziţii marfare”, a menţionat el.

Potrivit ministrului, "în cazul intrării în vigoare a acestui document, Moldova va fi nevoită să ia măsuri de răspuns".

"Această situaţie trebuie discutată nu doar la nivel de minister al agriculturii, dar şi la nivel de guvern, deoarece este o situaţie estrem de periculoasă", a spus Bumacov.

Secretarul de presă al Ambasadei Ucrainei în Moldova, Serghei Orlov, a precizat că adoptarea documentului depinde de negocierile Guvernului Ucrainei cu organizaţiile internaţionale.

"Acest subiect este discutat cu Misiunea FMI. De asemenea, este pe ordinea de zi a altor organizaţii financiare partenere ale Ucrainei. Documentul va intra în vigoare doar după coordonarea lui cu toate părţile", a spus el.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat la sfîrşitul lunii decembrie Legea privind măsurile de stabilizare a balanţei de plăţi. Se presupunea că din 1 ianuarie 2015 va fi introdusă o taxă suplimentară în mărime de 5% şi 10% la mărfurile transportate pe teritoriul Ucrainei în regim vamal de import, indiferent de ţara de provenienţă, cu excepţia mărfurilor vital necesare, cum ar fi gazele naturale, cărbunele, combustibilul pentru CAE, petrolul, produsele petroliere, bancnotele şi metalele preţioase, ajutorul umanitar, medicamentele pentru pacienţii bolnavi de cancer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?