X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Nu cred că sporirea cooperării cu NATO ne va soluționa problemele

17 ian. 2015,, 14:14   Politică
5199 2

Foto: elldor.info

Republica Moldova nu are nevoie să-și aprofundeze relațiile cu Alianța Nord-Atlantică în condițiile în care programele existente de cooperare cu această organizație sînt suficiente. Opinia aparține politologului Alexei Tulbure, fost reprezentant al Moldovei la Consiliul Europei și ONU, și a fost exprimată pentru NOI.md în contextul solicitării președintelui României față de NATO privind intensificarea suportului acordat Moldovei.

În opinia lui Tulbure, Moldova are deja în față o serie de angajamente prevăzute în Acordul de asociere cu UE, pe care trebuie să le onoreze, și nu are nevoie de noi obligațiuni.

„Noi avem deja programe de cooperare cu NATO. În ce măsură acestea trebuie intensificate? Nu știu. Nu văd nicio problemă de ordin intern sau extern care ar necesita atenție militară. Nu cred că trebuie să ne asumăm obligațiuni suplimentare, pentru că în cazul lărgirii acestei cooperări, va trebui să mărim cheltuielile militare. Situația nu e simplă, dar nu cred că sporirea capacității militare va duce la soluționarea problemelor noastre”, a explicat Tulbure.

În ceea ce privește interesul statului român pentru securitatea Republicii Moldova și altor state din regiune, politologul a afirmat următoarele: „Declarația lui Iohannis e declarația unui șef de stat, care, fiind membru al NATO, are anumite obligații de a participa activ la asigurarea securității regionale. Dar să nu uităm că NATO este o organizație în primul rînd militară și în al doilea rînd politică. Sînt mulți care cred că calea Moldovei spre UE trebuie să treacă prin NATO, așa cum s-a întîmplat și în cazul altor țări europene. Eu consider că există și alte posibilități. Nu cred că e bine ca Moldova să nimerească într-o situație în care să fie obligată să aleagă între Est și Vest. Orice încercare de a ne impune să alegem va duce la scindarea societății”, a precizat Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?