Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Știți cînd a fost împodobit primul bradul de sărbători

31 dec. 2014,, 17:15   Societate
5788 0

Foto: umorist.com

Deja de o groază de ani la rînd, în luna decembrie, fie că la începutul lunii, fie că la sfîrșitul lunii, toata lumea împodobește bradul de sărbătoare. Dar de cînd vine această tradiție? Unde a fost împodobit primul brad?

Datina folosirii bradului de Crăciun a fost preluată de la romanii antici, care își împodobeau locuințele cu un brad sau crenguțe de brad în timpul sărbătorilor.

Pînă în secolul XII, brazii de Crăciun nu erau împodoiți. Localnicii îi atîrnau de tavan cu vîrful în jos, obicei pe care nimeni nu l-a putut explica. A urmat apoi o lungă perioadă în care se foloseau crenguțe de brad pentru împodobirea caselor.

Primele dovezi despre împodobirea bradului au fost găsite în Livonia - secolul XV, mai exact, istoria a înregistrat primul brad împodobit în actuala capitală Tallin, în 1441. Se spune că s-a folosit forma triunghiulară a bradului pentru a simboliza sfînta treime, dar și veșnicia, datorită culorii, verde tot timpul anului. În jurul primului pom s-a dansat, apoi i s-a dat focul.

Din alte surse aflăm că primul brad împodobit a apărut la Riga, în Lituania, în anul 1510. În anul 1521 prințesa Helene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului, după ce s-a căsătorit c ducele de Orleans.

În anul 1605 a fost înălțat primul brad de Crăciun într-o piață publică din Strassburg, împodobit numai cu mere roșii. În același an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobește primul brad, așa cum îl vedem și în prezent. Globurile confecționate din sticlă argintată de Thuringia au apărut abia în anul 1878 și au fost rapid generalizate de toate popoarele creștine din lume.

În anul 1882, Eduard Johnson a realizat prima împodobire a bradului de Crăciun cu beculețe colorate care au înlocuit lumînările.

Primul brad românesc a fost împodobit la sărbătorile Crăciunului la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Romîne, în anul 1866. În noaptea de crăciun, prinții și prințesele invitate la palat împodobeau bradul.

Așadar de cîteva secole la rînd deja nimeni nu-și imaginează sărbătorile de iarnă fără bradul împodobit în casă, sau într0un spațiu public, iar ritualul împodobirii bradului a devenit una dintre cele mai pline de bucurie momente ale sărbătorilor de iarnă, în așteptarea darurilor lui Moș Crăciun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?