X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

BERD a alocat $5 mlni pentru extinderea rețelei „Unimarket”

28 dec. 2014,, 12:00   Economie
4875 3

Foto : mail.ru

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a oferit echivalentul în lei moldovenești al unui împrumut de 5 milioane de dolari SUA pentru sprijinirea extinderii rețelei autohtone de retail alimentar „Unimarket Discount” SRL („Unimarket”), informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de BERD, înfiinţată în anul 2010, compania respectivă operează o rețea de 35 de supermarketuri de discount mici, cele mai multe dintre ele localizate în Chișinău. După ce și-a asigurat o poziție puternică pe piață aici, compania își propune extindirea și în regiunile țării.

Planul de investiții al companiei, în valoare de 6,5 milioane dolari SUA, include deschiderea a 17 magazine noi atît în Chișinău, cît și în orașele mai mici, precum Hîncești, Dondușeni, Drochia, Edineț și Soroca. De asemenea, „Unimarket” intenţionează să construiască un nou depozit, dar și un centru logistic pentru deservirea rețelei de retail a companiei, cît și în vederea îmbunătățirii eficienței costurilor.

Directorul BERD pentru industria agroalimentară, Gilles Mettetal, a declarat că „Unimarket” are un potențial mare de creștere, în special în localitățile rurale ale țării. Potrivit oficialului BERD, consumatorii din orașele mai mici tind să treacă de la piețele tradiționale deschise către retailul organizat cu deservire calitativă și sortiment divers de mărfuri, iar „Unimarket” este bine poziționat pentru a beneficia de aceste oportunități. Gilles Mettetal a subliniat că BERD are plăcerea de a sprijini extinderea rețelei în afara Chișinăului, unde clienții vor beneficia de noi magazine alimentare în locații convenabile și de cumpărături la prețuri accesibile. Aceasta de asemenea va stimula economia locală și va crea locuri noi de muncă.

În cadrul programului de investiții, compania „Unimarket Discount” va investi un milion de euro pentru măsuri de eficiență energetică. Îmbunătățirile planificate vor permite economii de 29% a consumului energiei electrice și o reducere de aproape 100% de gaze naturale, precum și reducerea cu 493 de tone a emisiilor anuale de dioxid de carbon. Susținerea rețelelor de retail, precum este „Unimarket”, este parte a eforturilor BERD de a stimula industria agroalimentară, un sector important în multe țări în care investește banca.

Pînă în prezent, BERD a investit peste 8,5 miliarde de euro în mai mult de 530 de proiecte în sectorul industriei agroalimentare al țărilor în care operează. Implicarea băncii include toate activitățile de-a lungul întregului lanț de producție, de la agricultură, prelucrare și comercializare, pînă la distribuția produselor alimentare, ambalare și vînzare cu amănuntul.

În Republica Moldova BERD este cel mai mare investitor instituțional. Prioritățile băncii sînt de a sprijini activitatea sectorului privat, promova standarde europene și integrarea regională, precum și de a ajuta la dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile. Pînă în prezent, BERD a investit în Moldova circa 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?