X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Croaţii sunt chemaţi duminică la urne

27 dec. 2014,, 13:00   Externe
3380 0
Foto: cdn15.com.lt
Preşedintele de stânga al Croaţiei, Ivo Josipovic, este favorit la câştigarea unui nou mandat înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, însă sondajele de opinie s-ar putea dovedi înşelătoare şi există perspectiva unui al doilea tur imprevizibil, transmite DPA.

Sondajele de opinie anticipează o victorie confortabilă a lui Josipovic, în vârstă de 57 de ani, în primul tur al alegerilor de duminică, când ar putea obţine aproape jumătate din sufragii.

Principalul său contracandidat, Kolinda Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, a redus semnificativ din diferenţă în ultimele săptămâni. Ea este cotată în prezent cu 36% din voturi, ceea ce sugerează o cursă strânsă într-un extrem de probabil al doilea tur.

Sondajele de opinie nu încearcă să anticipeze ce se va întâmpla după ziua de duminică şi sunt precaute chiar şi în privinţa primului tur, atrăgând atenţia că previziunile sunt dificil de realizat din cauza vacanţei de sărbători.

Din cauza organizării alegerilor între Crăciun şi Anul Nou, prezenţa la vot la primul tur de scrutin s-ar putea dovedi redusă, în special în rândul susţinătorilor lui Grabar Kitarovic, conservatori şi catolici devotaţi.

Data a fost aleasă pentru a se încadra în intervalul prevăzut de lege. O altă dată ar fi putut fi contestată, ceea ce ar cauzat întârzieri.

Postul de preşedinte are în mare parte o autoritate simbolică în Croaţia, dar fiecare dintre cei doi candidaţi aflaţi în frunte a promis că se va folosi de influenţa poziţiei pentru a determina schimbări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?