Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Serghei Lavrov: Apropierea Ucrainei de NATO „exacerbează climatul de confruntare”

25 dec. 2014,, 13:30   Externe
4105 2

Foto: finansistii.ro

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a criticat decizia Kievului de a renunța la statutul de țară nealiniată. El susține că drumul spre NATO va adânci și mai multa falia existentă în societate.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, consideră că hotărârea Guvernului de la Kiev de a renunța la statutul de stat nealiniat va influența negativ relațiile cu acea parte a populației care se opune aderării la NATO. Potrivit oficialului rus, legea NATO este „absolut contraproductivă” și „oferă iluzia că va permite rezolvarea” crizei interne. Lavrov consideră că „exarcerbarea climatului de confruntare” va înceta numai atunci când autoritățile centrale ucrainene vor iniția dialogul cu partea de est a țării. „Nu există altă soluţie decât o reformă constituţională cu participarea tuturor regiunilor, a tuturor forţelor politice din Ucraina”, a mai precizat șeful diplomației ruse.

Parlamentarii ucraineni au votat marți în favoarea abandonării statului de stat nealiniat. Măsura va permite Ucrainei să se îndrepte spre NATO și a stârnit furia Moscovei, informează Mediafax. Dmitri Medvedev, prim-ministrul rus, a declarat luni că o asemenea decizie a autorităților ucrainene ar transforma țara „într-un potențial adversar militar al Rusiei”.

Rusia, susținător direct al teroriștilor rusofoni din estul Ucrainei, cere Guvernului de la Kiev să instituie o reformă constituțională care să ducă la federalizarea țării. Executivul național ucrainean se opune acestor idei, propunând în loc o autonomie lărgită a regiunilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?