X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Nimeni nu renunţă benevol la funcţia de ministru

16 dec. 2014,, 16:00   Politică
4057 1
Foto: omg.md
Nimeni nu renunţă benevol la funcţia de ministru. Astfel a comentat fostul judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova Stanislav Pavlovschi refuzul aproape sincronic al ministrului de interne şi celui al Justiţiei, Dorin Recean şi Oleg Efrim, de a pretinde aceste funcţii în noul guvern.

El a relatat pentru "Infotag" că asemenea pas se face "sau la propunerea celor care doresc să păstreze imaginea miniştrilor, care nu planifică să se încadreze în noul guvern, sau atunci cînd aceşti miniştri nu sînt capabili să schimbe situaţia din instituţiile conduse".

"Să spui că reformele din MAI şi Ministerul Justiţiei, desfăşurate în ultimii cinci ani, au eşuat complet, înseamnă să nu spui nimic. Multe trebuie luate de la zero", a spus juristul.

"Dacă ar fi existat dorinţa de a restabili principiile statului de drept în Moldova, această sarcină putea fi rezolvată timp de şase luni, maximum într-un an! Pentru aceasta este necesar sprijinul Parlamentului şi consens între deputaţi în ceea ce priveşte perfecţionarea documentelor juridice, ajustarea acestora la normele de drept recunoscute internaţional", a spus Pavlovschi.

El presupune că reformele reale necesită nu sume mari de bani, ci cunoştinţe, voinţă şi muncă.

Vorbind despre înlocuirea tuturor judecătorilor din Moldova cu judecători străini Pavlovschi a spus că această perspectivă "doar pare foarte atractivă".

"Însă, apar multe probleme cu caracter juridic. Acestea sînt necunoaşterea de către candidaţi a limbii de stat şi a legislaţiei moldoveneşti (civile, penale, administrative, a muncii, bancare, a dreptului fiscal) şi diferite restricţii pentru funcţia de judecător şi multe altele", a spus avocatul.

"În opinia mea, este o cale greşită. Corectă este calea extinderii posibilităţilor protecţiei judiciare în cazul în care se încalcă drepturile cetăţenilor. Din păcate, în Moldova în multe situaţii lipsesc metodele eficiente de protejare a clienţilor. Uite aceste metode trebuiau fie elaborate, fie restabilite! Însă să speri că cineva îţi va rezolva problemele în locul tău este ceva din domeniul utopiei", a spus fostul judecător la CEDO din partea Republicii Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?