X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Centrele de interogare sunt apărate de un apropiat al lui George W. Bush

11 dec. 2014,, 19:00   Externe
3025 1

Foto: lenta.ru

Concluziile Comisiei Feinstein privind programul de interogare al CIA continuă să fie intens dezbătute de republicani şi democraţi. În această vreme, noi informaţii apar în presa americană privind centrele de interogare înfiinţate în afara Statelor Unite ale Americii.

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite, Dick Cheney, colaborator al lui George W. Bush în perioada 2001-2009, a calificat raportul senatului despre tehnicile de interogare ale CIA ca fiind un document „deplorabil” şi „plin de prostii” care afectează credibilitatea SUA. Printre lipsurile anchetei, el a evidenţiat evitarea audierii unor persoane-cheie implicate în programul desfăşurat de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

Cheney a ridiculizat totodată indignarea politicienilor democraţi privind tehnicile de interogare folosite pentru a extrage informaţii de la teroriştii al-Qaeda (AQ). „Ce ar fi trebuit să facem (cu Khaled Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de pe 11 septembrie 2001)? Să-l sărutăm pe obraji şi să-i cerem „Vă rugăm spuneţi-ne ce ştiţi”? Bineînţeles că nu!”, a opinat liderul republican, citat de Agerpres. Fostul colaborator al preşedintelui George W. Bush a adăugat că Agenţia s-a achitat cu succes de toate îndatoririle ce i-au revenit. „Am făcut exact ceea ce trebuia să facem pentru a pune mâna pe cei care au pregătit atacurile de la 11 septembrie 2001 și pentru a preveni alte atentate”, a mai declarat politicianul.

Importanţa Agenţiei

În ciuda condamnărilor formulate de Comisia Feinstein, cei mai mulţi congresmeni americani au rămas alături de CIA, considerând activitatea sa ca fundamentală esenţiale pentru combaterea ameninţărilor la adresa Statelor Unite ale Americii. „Agenţia este, într-adevăr, esenţială pentru asigurarea securităţii naţionale, atât în prezent, cât şi în viitor”, a recunoscut şi William Banks, expert în informaţii şi director al Institutului petnru securitate naţională şi antiterorism din cadrul Universităţii din Syracuza. Acesta a explicat că autorităţile americane vor continua să folosească CIA în strângerea de informaţii şi desfăşurarea de operaţiuni antiteroriste. Importanţa agenţiei este demonstrată şi de finanţarea tot mai generoasă a activităţii sale. Dacă politicienii democraţi şi-au exprimat speranţa că raportul va ajuta CIA să „găsească echilibrul între secret şi principiile democratice”, senatorul republican Saxy Chambliss a exclus reducerea bugetului CIA. De altfel, reprezentanţii republicani din Comisia pentru Informaţii au publicat un raport propriu în care resping o mare parte concluziile prezentate de preşedintele Comisiei, Dianne Feinstein.

Implicarea României

Publicaţia Washington Post susţine că raportul Senatului american lasă să se înţeleagă că CIA a înfiinţat în România o închisoare secretă care avea numele de cod „negru”. Potrivit jurnaliştilor americani, ambasadorul SUA în România, Michael Guest, ar fi fost nemulţumit că acţiunea a avut loc fără informarea sa în prealabil şi ar fi cerut ca persoanele interogate să nu fie supuse unor tehnici brutale. „Ambasadorul a cerut un document semnat cel puţin de către consilierul prezidenţial american pentru Securitatea naţională prin care să fie descrise atribuţiile programului, inclusiv o poziţie din care să reiasă că tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale şi drepturile omului”, s-ar menţiona în raport. Din informaţiile prezentate de WP, Guest ar fi cerut din nou explicaţii în mai 2004, la scurtă vreme după izbucnirea scandalului privind abuzurile comise la închisoare Abu Ghraib din Irak. La rândul său, şeful închisorii CIA din România ar fi trimis un email în care îşi exprima rezerva faţă de personalul unităţii şi eficienţa programului, informează Mediafax. Centrul ar fi fost închis în 2006, deţinuţii fiind transferaţi degrabă spre alte instalaţii CIA. Potrivit Washington Post, în centrul de detenţie din România ar fi fost deţinuţi Khaled Sheikh Mohammed, Abu Faraj al-Libi (numărul trei în ierarhia AQ), Abd al-Rahim al-Nashiri (implicat în atacul terorist asupra navei militare USS Cole), Janat Gul (lider operativ AQ) şi Hassan Ghul (combatant AQ).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?