Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Vicepreședintele CEC: Am ținut în mînă dosarul lui Usatîi doar cinci minute

28 noi. 2014,, 13:55   Politică
11862 21
Foto : moldnews.md
Unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale care a votat împotriva propunerii CEC de excluderea a partidului „Patria” din cursa electorală, Ștefan Urîtu, susține că examinarea probelor în acest caz a avut loc în mare grabă. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Urîtu a menționat că membrii CEC au admis încălcări de procedură, întrucît materialele prezentate de Inspectoratul General al Poliției trebuiau probate mai întîi în instanța de judecată, notează NOI.md.

„Înainte ca această decizie să fie pusă la vot, eu am solicitat amînarea examinării acesteia, pentru ca toți membrii, inclusiv eu, să luăm cunoștință de materialele dosarului și să fim siguri că ceea ce ni se propune este cu adevărat documentat și că nu vom fi atrași în participarea la o răfuială între doi sau mai mulți concurenți electorali. Din cauză că aceasta nu s-a întîmplat, mie mi s-au părut prea grăbite lucrurile, nu am avut mai mult decît cinci minute ca să țin dosarul în mînă și să reușesc să citesc puțin, doar foaia de titlu”, a menționat Urîtu.

Potrivit vicepreședintelui CEC, materialele care au fost prezentate Comisiei urmau a fi probate mai întîi în instanța de judecată, după care trebuiau examinate de instituție, pentru ca aceasta să decidă dacă sînt sau nu suficiente probe pentru aplicarea unei asemenea sancțiuni. Ștefan Urîtu mai susține că membrii CEC au comis o încălcare atunci cînd nu i-au oferit cuvîntul liderului partidului, Renato Usatîi.

Potrivit lui Urîtu, folosirea mijloacelor financiare nedeclarate în campania electorală nu este o premieră în rîndul partidelor din Republica Moldova. De cele mai multe ori, aceste lucruri sînt trecute cu vederea de către organele de drept, spune Urîtu.

„Asemenea situație observăm de mulți ani la mai mulți concurenți electorali – că cheltuielile de facto diferă. Nedeclararea unor cheltuieli pe care le putem vedea cu ochiul neînarmat persistă. Deci sînt asemenea acțiuni și deseori probarea lor este imposibilă din cauză că organul de urmărire penală sau organul constatator nu-și face treaba cum trebuie”, a explicat Urîtu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?