Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Voturile Patria – încotro?

26 noi. 2014,, 20:55   Politică
2475 0
Foto: adevarul.ro
La moment, CEC a recomandat excluderea Partidului Politic Patria din campania electorală. Decizia nu e definitivă. În orice caz, consider astfel de acțiuni drept nedemocratice.

Pentru cei curioși propun o analiză privind modul cum ar putea să fie distribuite voturile Patria, în cazul în care acest partid nu va mai participa la alegeri.

Am utilizat ca sursă Barometrul Opiniei Publice Noiembrie 2014, mai exact întrebările ce țin de încrederea în partide și probabilitatea de a vota cu un partid.

Rezultatele, ce reprezintă un rating relativ, sunt următoarele:

1. Alegătorii PP Patria erau chiar gata să voteze acest partid, orice alt partid fiind mai puțin simpatizat.

2. PCRM și PSRM sunt două partide pentru care alegătorii PP Patria au o simpatie mai mare, dar și PDM nu este departe.

Pentru a estima în %-e aceste voturi, am utilizat metoda egalării ratingului celui mai mic partid cu zero, iar diferențele – ca ponderi. Astfel, ne putem aștepta ca mai mult de jumătate de voturi să meargă la PSRM și PCRM (56.3% în total), dar și o bună parte din voturi să meargă spre PDM sau PLDM (27.8% în total). Cele 7.2% pentru PSD, care face parte dintr-un bloc electoral, ar putea tot să se ducă la partidele de stânga, cel mai probabil la PSRM. Să nu vă mire că o parte ar putea vota cu PL sau PLR, electoratul Patria e format din votanți de la mai multe partide.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?