X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

UE și NATO fac promisiuni deșarte Ucrainei referitoare la aderare

25 noi. 2014,, 14:20   Externe
2731 1
Foto: nr2.ru
Fostul secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a estimat că nu este chiar onest atunci cînd Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord invocă perspectiva aderării Ucrainei la aceste structuri, chiar dacă sînt conștiente că această perspectivă este una îndepărtată, relatează marți agenția de presă Unian și publicația Zerkako Nedeli.

'UE și NATO nu ar trebui să facă promisiuni deșarte Ucrainei că ea va fi membră a lor. În primul rînd, pentru că va trece o perioadă lungă de timp înainte ca Ucraina să fie în măsură să realizeze reformele necesare. În al doilea rînd, pentru că un număr de țări va bloca în continuare aceste inițiative din cauza reacției Rusiei', a spus Jaap de Hoop Scheffer, vorbind în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, ce s-a desfășurat luni la Haga.

'Vreau să nu mă înțelegeți greșit, haideți să nu facem promisiuni deșarte ucrainenilor că țara lor va deveni membră a UE. Nu este corect, pentru că știm că nu va funcționa. Știm cu toții că Ucraina trebuie să combată în mod serios corupția, să respecte preeminența legii și să aibă o bună guvernare', și-a argumentat el punctul de vedere.

Dacă UE dorește să ajute într-adevăr Ucraina, ea trebuie să-și asume responsabilitatea pentru promisiunile făcute Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, pentru ca acestea să înainteze în mod real pe calea integrării euroatlantice, a afirmat fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

El a spus că nu vede Ucraina în NATO cel puțin din cauza faptului că unele țări membre ale Alianței au fost și sînt în continuare împotriva aderării fostei republici sovietice la blocul nord-atlantic.

'Nu văd în circumstanțele actuale și în viitorul apropiat ca Georgia și Ucraina să fie în măsură să îndeplinească rapid toate condițiile necesare pentru realizarea aspirațiilor lor euroatlantice. Cred aceasta și pentru că văd o mulțime de dezacorduri între noi înșine (țările membre ale NATO). Chiar la summitul de la București, Franța și Germania au fost 'foarte, foarte' împotriva Planului de acțiune în vederea obținerii calității de membru al NATO (Membership Action Plan /MAP/) pentru Georgia și Ucraina', a amintit el.

Scheffer a recunoscut că una din problemele-cheie ale participării Ucrainei la comunitatea euroatlantică este reacția Federației Ruse, personal, a lui Putin.

În opinia sa, UE provoacă parțial reacția agresivă a lui Putin prin promisiunile făcute altor țări și deznodămîntul este cunoscut după cazul Georgiei.

'Nu din cauza NATO discutăm astăzi Ucraina, ci UE este cauza pentru care e nervos Putin. În 2008 a fost vorba de MAP, care a dus la invazia rusă în Georgia', a amintit Jaap de Hoop Scheffer. Acum în cauză este UE și Ucraina, care în dorința sa de a fi mai aproape de Uniunea Europeană a provocat un răspuns dur al Kremlinului, a adăugat ex-secretarul general al NATO.

Dimpotrivă, actualul secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că el vede Ucraina în NATO, după ce va îndeplini toate condițiile.

Germania s-a pronunțat deja împotrivă, prin vocea ministrului său de externe, Frank-Walter Steinmeier. Iar, marți, și șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a declarat că prin planurile sale de a adera la NATO, Ucraina creează o 'mare problemă'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?