Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Moldova va contracta un împrumut de 52 de milioane de euro pentru modernizarea căii ferate (VIDEO)

14 noi. 2014,, 11:42   Economie
4784 0
Foto: noi.md
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Guvernului Republicii Moldova un împrumut în valoare de 52 de milioane de euro pentru modernizarea căii ferate. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi de premierul Iurie Leancă și directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett, informează NOI.md.

Banii vor fi direcționați spre reabilitarea infrastructurii feroviare, precum și achiziționarea a 10 locomotive noi multifuncționale. La proiect va participa și Uniunea Europeană, care va cofinanța procurarea locomotivele cu un grant investițional de cinci milioane de euro.

„Sectorul feroviar are nevoie urgentă de o restructurare fundamentală pentru a furniza servicii de calitate și a concura cu alte mijloace de transport. Acesta este modelul spre care trebuie să tindem și noi. Din acești bani va fi îmbunătățit managementul energetic al companiei pentru a reduce consumul energiei și cheltuielile aferente”, a precizat Iurie Leancă.

Împrumutul BERD va fi acordat în două tranșe, de 25 și, respectiv, de 27,5 milioane de euro. Acordarea celei de doua tranșe va fi condiționată de realizarea obiectivelor cheie finanțate de prima tranșă, a explicat reprezentantul BERD. De asemenea, proiectul va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,75 de milioane de euro din fondurile proprii ale BERD.

„Pentru servicii de transport feroviar mai bune, mai sigure mai eficiente e nevoie de reforme cuprinzătoare, iar investițiile noastre comune, granturi și consultanța tehnică, vor contribui în mod semnificativ la acest efort”, a declarat reprezentantul BERD Sue Barrett.

Precizăm că Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” a lansat un proiect de modernizare de anvergură, cu investiții în valoare totală de 116,75 milioane de euro. Principala problemă a întreprinderii rămîne a fi materialul rulant vechi, care are nevoie stringentă de reînnoire.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?