Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Separatiştii din Republica Moldova se tem de Ucraina: Transnistria îşi caută scăparea la Moscova

12 noi. 2014,, 22:30   Politică
2201 0
Foto: abcnews.md
Colaborarea strânsă dintre Chişinău şi Kiev are efecte la Tiraspol. Într-o conferinţă de presă organizată la Moscova, liderul separatist Evgheni Şevciuk s-a plâns că regiunea pe care o conduce nu poate supravieţui fără sprijin rusesc. Kremlinul, care pretinde că este profund îngrijorat de soarta etnicilor ruşi din afara Rusiei, l-a trimis pe vicepremierul Dmitri Rogozin să îl asigure pe transnistrean de înalta preţuire pe care Moscova o are pentru bastionul militar din estul Republicii Moldova.

Evgheni Şevciuk, conducătorul separatiştilor proruşi de dincolo de Nistru, a declarat marţi, că Transnistria este pregătită de un nou referendum pentru independenţă. El a subliniat că referendumul este „una dintre cele mai scurte căi de soluţionare” a conflictului politic, dar a condiţionat viitorul scrutin de întrunirea condiţiilor necesare pentru a fi recunoscut de comunitatea internaţională. Liderul transnistrean s-a declarat însă mulţumit de îmbunătăţirea schimburilor comerciale între Rusia şi Transnistria, informează Mediafax. Politicianul prorus a mai spus că sprijinul rusesc este esenţial pentru supravieţuirea economică şi politică a regiunii, în condiţiile în care Republica Moldova şi partenerii săi „iau în considerare să exercite şi mai multă presiune”.

Trimisul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, l-a primit cu braţele deschise pe Şevciuk. Vicepremierul rus a recunoscut că Guvernul prooccidental de la Kiev constituie o ameninţare la adresa regiunii pe care o conduce, dar a dat asigurări că Transnistria nu va fi lipsită de protecţia Moscovei. Rogozin a amintit totodată că acordurile semnate pe 2 iulie pentru întărirea cooperării „în sferele socio-economică, umanitară, culturală, ştiinţifică şi educaţională” au avut deja efecte pozitive şi a subliniat că noile înţelegeri vor apropia şi mai mult Transnistria de Rusia.

Victimizare la Tiraspol

Aşa-numita „Comisie pentru vămi” din Transnistria susţine că autorităţile ucrainene au blocat un convoi de 40 de camioane care se îndreptau spre regiunea separatistă, informează Mediafax. „Transportatorii se confruntă cu solicitări lipsite de fundament: li se cer documente suplimentare, informaţii suplimentare despre marfă şi despre destinatari”, s-au plâns proruşii. În acelaşi timp, Ministerul de Externe de la Moscova a remarcat că, prin colaborarea cu autorităţile ucrainene, Guvernul de la Chişinău încalcă Tratatul de prietenie şi cooperare cu Rusia. Potrivit diplomaţiei ruse, Republica Moldova şi Ucraina acţionează de comun acord pentru a „forţa Tiraspolul să accepte concesii la negocieri şi să renunţe la priorităţi în materie de politică externă”.

Chişinăul dă din umeri

Premierul moldovean Iurie Leancă consideră că deteriorarea relaţiilor cu Moscova a avut loc din cauza autorităţilor ruse. Într-un interviu acordat postului de televiziune TVC-21, el a explicat că apropierea de Uniunea Europeană a avut ca scop îmbunătăţirea nivelului de trai, întărirea mecanismelor anticorupţi şi dezvoltarea generală a ţării. „Odată le-am explicat celor din conducerea de la Moscova că alegerea vectorului european pentru noi nu reprezintă un proiect geopolitic, ci doar o cale de dezvoltare”, a precizat Leancă. Şeful Guvernului de la Chişinău a mai spus jurnaliştilor moldoveni că relaţii cu Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan şi Comunitatea Statelor Independente (CSI) sunt bune, singurele dificultăţi fiind întâmpinate în relaţia cu autorităţile ruse. „Cu toate celelalte state membre ale CSI sau ale Uniunii vamale avem relații foarte bune de colaborare, inclusiv economică”, a afirmat Leancă.

Politicianul moldovean a amintit că embargoul rusesc asupra produselor moldoveneşti a afectat negativ economia naţională şi a lipsit consumatorii ruşi de bunurile din Republica Moldova, informează Agerpres. „Nu am primit argumente justificate din partea guvernului de la Moscova”, consideră Leancă. Totuşi, liderul de la Chişinău a recunoscut că noul contract semnat cu Gazprom, care prevede scăderea preţului la gaz cu 45 de dolari pentru mia de metri cubi, îi dă motive de speranţă. „Vom depăși și această perioadă dificilă și vom reveni pe piața rusă”, a mai spus premierul moldovean.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?