Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Ciurea: Rusia încearcă din nou să influențeze rezultatul alegerilor din Moldova

7 noi. 2014,, 10:55   Politică
7261 12
Foto : tribuna.md
Decizia Moscovei de a permite migranților moldoveni care muncesc ilegal în Rusia să revină acasă este corectă din punct de vedere politic, dar trezește anumite suspiciuni. De această părere este analistul politic Cornel Ciurea, care a menționat în cadrul unui interviu acordat Europei Libere că prin această mișcare, Rusia ar încerca să influențeze rezultatul alegerilor din Moldova, notează NOI.md.

Politologul se arată convins că decizia Federației Ruse comportă anumite riscuri, întrucît nimeni nu le poate garanta cetățenilor moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Rusia că vor scăpa de sancțiuni, așa cum a declarat Serviciul Federal de Migrație. Potrivit analistului, Moscova este în drept să acționeze într-o asemenea manieră atît timp cît guvernarea de la Chișinău a ignorat Rusia atunci cînd a decis să deschidă mai puține secții de votare în această țară.

„Cred că asistăm la o nouă tentativă a Rusiei de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Astfel, Rusia, încercînd să contribuie la obținerea unui scor bun de către socialistul Dodon și Partidul Socialiștilor, folosește niște mijloace netradiționale, neortodoxe, care în principiu sînt la limita corectitudinii, dar care pînă la urmă nu cred că pot fi criticate aspru acum, pentru că nu depășesc în fond un cadru legal. De altfel, nici guvernarea noastră nu poate să reproșeze prea multe Serviciului Migrațional, care aparent contribuie la rezolvarea problemei”, afirmă Ciurea.

În opinia analistului, autoritățile ruse urmăresc un scop nedeclarat prin această mișcare politică, argumentînd că Serviciul Migrațional „una spune și alta face”. Cît privește strategia pusă în aplicare de partea rusă, Cornel Ciurea opinează că aceasta este similară mijloacelor europene de influențare a vieții politice din Moldova.

„Autoritățile statului rus au dreptul să facă asemenea gen de oferte. Să nu uităm totuși că oferte asemănătoare se fac și de către statele europene Republicii Moldova. Anumite acțiuni ale României în Republica Moldova sînt asemănătoare ca factură cu oferta rusă. Pentru că și România exercită anumite influențe electorale asupra Republicii Moldova. Și noi nu criticăm acest lucru, îl considerăm absolut firesc”, a explicat Ciurea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?