Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mărimea compensațiilor a fost redusă, însă de ajutor vor beneficia toți fermierii

21 oct. 2014,, 15:30   Economie
3286 0
Foto: pmrgid.com
Mărimea compensațiilor oferite pentru merele livrate de fermierii moldoveni fabricilor de conserve pentru procesare va fi micșorată de la 1,5 lei pînă la 1 leu, însă de ajutor din partea statului vor beneficia toți producătorii care au predat aceste fructe întreprinderilor de procesare în termenii stabiliți, informează NOI.md. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern, care a redistribuit mijloacele financiare prevăzute anterior pentru fermierii care au avur de suferit de pe urma embargoului rusesc între producătorii de mere și prune.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menționat că anterior compensații au fost prevăzute pentru 40 de mii de tone de prune și 60 de mii de tone de mere. Mărimea compensațiilor constituia 1,5 lei pentru fiecare kilogram de mere vîndut întrepriderilor de procesare și 1,2 lei – pentru fiecare kilogram de prune. Totodată, au fost recepționate cereri pentru primirea compensațiilor pentru 20 de mii de tone de prune și 108 de mii de tone de mere. Astfel, cantitatea de prune vîndute fabricilor de procesare a fost de două ori mai mică decît se preconizase, iar cantitatea de mere – de 1,8 ori mai mare.

De comun acord cu fermierii, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a decis să aloce banii economisiți pentru oferirea compensațiilor la prune producătorilor de mere și să repartizele mijloacele astfel, încît de compensații să beneficieze toți agricultorii care au vîndut mere pentru procesare. De aceea, în loc de 1,5 lei promiși anterior, fermierii vor primi cîte 1 leu pentru fiecare kilogram de mere vîndute pentru procesare. Guvernul planifică să identifice, în perspectivă, mijloace pentru a acoperi diferența între sumele promise și cele achitate din contul asistenței din partea partenerilor de dezvoltare, în particular, a Băncii Mondiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?