Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Putin avertizează Statele Unite că altercația asupra Ucrainei amenință stabilitatea globală

16 oct. 2014,, 12:05   Externe
5105 2
Foto: gazeta.ru
Președintele Vladimir Putin a avertizat Washingtonul că altercația între puterile nucleare asupra crizei din Ucraina ar putea amenința stabilitatea globală și a subliniat, în remarci publicate miercuri, că Rusia nu poate fi "șantajată" cu sancțiuni, relatează Reuters.

Adoptînd o linie dură în ajunul discuțiilor cu președintele ucrainean Petro Poroșenko la Milano, Putin a spus că sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană în legătură cu rolul Moscovei în criză împiedică măsurile de pace. "Sperăm că partenerii noștri își vor da seama de iresponsabilitatea încercărilor de a șantaja Rusia, își vor aminti de riscurile că altercația între puterile nucleare majore expune stabilitatea strategică", a declarat el pentru ziarul sîrbesc Politika înaintea unei scurte vizite joi la Belgrad.

"Din partea noastră, noi sîntem gata să dezvoltăm o cooperare constructivă pe principii de egalitate și luarea în considerare reală a intereselor reciproce", a adăugat el.

Putin, care și-a intensificat retorica antioccidentală în timpul crizei, a avertizat în august că forțele armate ruse, susținute de arsenalul lor nuclear, sînt gata la orice agresiune și că puterile străine nu ar trebui "să se pună cu noi", amintește Reuters.

Relațiile dintre Moscova și Washington au coborît la un nivel de post-Războiul Rece după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și sprijinul acordat separatiștilor proruși din estul Ucrainei, deși Moscova neagă că le trimite trupe și arme.

Moscova afirmă că Occidentul a fost în spatele îndepărtării președintelui prorus al Ucrainei în luna februarie și că alipirea Crimeii a fost justificată după ce ea a votat cu o majoritate covîrșitoare să se alăture Rusiei.

Sancțiunile au agravat problemele economice ale Rusiei, cu inflația ajungînd la o rată anuală de aproape 8%, căderea bruscă a rublei în acest an și scurgerea de capital atingînd

75 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2014, amintește Reuters. "Încercările de a face presiuni asupra Rusiei prin intermediul unor măsuri unilaterale restrictive și nelegitime nu ne conduc spre o rezolvare și complică dialogul", a mai avertizat Putin.

"Cum se poate vorbi despre eforturi pentru dezescaladare în Ucraina cînd noi serii de sancțiuni sînt introduse aproape în același timp cu convenirea acordurilor pentru a promova procesul de pace?".

Uniunea Europeană a introdus noi sancțiuni la scurt timp după ce s-a ajuns la o încetare a focului luna trecută, deși a acordat Moscovei cîteva zile pentru a pune în aplicare acordul.

Încetarea focului a fost încălcată în mod repetat și puterile occidentale afirmă că acordul convenit la discuțiile ce au implicat Rusia, Ucraina, separatiștii și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa nu este total pus în aplicare, adaugă Reuters.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?