X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Care este cauza scăderii preţului la „aurul negru”?

11 oct. 2014,, 02:00   Externe
1898 0
Foto: rutoday.org
Preţul la petrol continuă să scadă. Analiştii afirmă cu nelinişte că nu se mai pot face prognoze pe piaţa petrolului. Costul petrolului Brent a scăzut pentru prima dată din decembrie 2010 la sub 90 de dolari pe baril. Contractele futures la ţiţeiul WTI se apropie de cifra de 80 de dolari.

Potrivit unor experţi, nu este exclus ca totul să fie urmarea unui complot al principalilor jucători de pe piaţă, printre care SUA şi ţări din Orientul Mijlociu. De această părere este, de exemplu, Aleksei Kudrin, ex-ministru de Finanţe al Rusiei. Potrivit lui, există date că o politică similară s-a practicat şi înainte. De aceeaşi părere este şi Valentin Romanov, membru al Comisiei pentru Energie din Duma de Stat.

„Ne amintim că în urmă cu aproximativ un sfert de secol, când SUA au întreprins cele mai energice eforturi pentru distrugerea principalului său concurent geopolitic, URSS, preţurile la petrol au scăzut brusc la 9-11 dolari pe baril. La sfârşitul anului 2013, barilul costa 113 dolari, iar acum 90. Cred că nu există cauze obiective pentru o scădere atât de mare a preţului la petrol”.

Este interesant că adepţii teoriei unui complot au două versiuni opuse. Conform primei, SUA au convins Arabia Saudită să lase descoperită Rusia, pentru care jumătate din veniturile din buget provine de pe urma vânzării de hidrocarburi. Conform celeilalte versiuni, ţinta atacului ar fi tocmai SUA, ale căror succese în extragerea petrolului de şist subminează poziţiile furnizorilor tradiţionali.

Specialiştii menţionează că preţul petrolului de şist american se apropie de 30 de dolari pe baril, cu mult mai mic decât 80 de dolari, preconizat de Arabia Saudită în momentul stabilirii bugetului. Deşi saudiţii nu pot să scadă prea mult preţul la petrol, dacă nu vor să se confrunte cu „o revoluţie portocalie”. După cum consideră Aleksandr Pasecinik, există totuşi factori fundamentali care au dus la scăderea preţului la petrol.

„China a cumpărat în ultimele luni mai puţin petrol. Iar în Libia, în ciuda instabilităţii politice, se observă o creştere a cantităţii de petrol extras. Adică se înregistrează o oarecare saturaţie pe piaţa petrolului. Preţul minim este posibil să ajungă undeva la 80 de dolari. Însă cred că nu pentru mult timp. În următorii cinci-şapte ani, petrolul se va scumpi din cauza faptului că unele zăcăminte vor fi epuizate şi vor începe proiecte costisitoare pe şelf. Drept urmare, preţul la petrol va creşte”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?