X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Centrul Naţional de Suport al Securităţii Nucleare s-a deschis la Universitatea Tehnică din Moldova

8 oct. 2014,, 18:15   Societate
4667 0
Foto: ziarul-faclia.md
La Universitatea Tehnică din Moldova, miercuri, s-a deschis Centrul Naţional de Suport al Securităţii Nucleare, în care specialiştii diferitor profesii, inclusiv constructori, medici, experţi în industria alimentară, ingineri, transportatori, îşi vor extinde cunoştinţele în acest domeniu.

Şeful catedrei de microelectronică, Victor Şontea, a relatat agenției "Infotag" că centrul a fost deschis cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei, prima tranşă a căruia a constituit 25 de mii de euro.

"Vor mai urma două tranşe, suma cărora în prezent se discută. Datorită Centrului, Universitatea a devenit membru al reţelei internaţionale de instruire în domeniul securităţii nucleare. În Moldova, în multe domenii sînt folosite aparate şi materiale care emană radiaţie. Specialiştii trebuie să ştie cum să le folosească corect şi cum să se protejeze, pe sine şi pe cei din jur", a spus Şontea.

Expertul Ion Bahnarel a menţionat că "Centrul va lucra în comun cu Universitatea Tehnică şi cea de Medicină, precum şi cu Agenţia pentru Protecţie Radiologică şi Guvernul Suediei".

"În Moldova, pînă în prezent nu a existat o instituţie unde ar putea fi instruiţi absolut toţi specialiştii ce lucrează cu substanţe radioactive. Pînă acum medicii învăţau separat, militarii separat, iar în alte domenii, uneori, nici nu erau instruiţi. În special, aceste cursuri sînt necesare constructorilor care lucrează cu astfel de materiale ca granitul, fosfogipsul, azbestul", a spus Bahnarel.

El a adăugat că în Moldova vor apărea experţi care vor putea determina ce mărfuri provin din zone radioactive, protejînd astfel piaţa şi locuitorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?