Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Sindicatele cer să fie desecretizat proiectul bugetului pentru 2015

6 oct. 2014,, 14:00   Societate
3164 0
Foto: cuvintul.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este nemulţumită de faptul că Guvernul nu a implicat sindicatele la elaborarea bugetului naţional pentru 2015. Declarația a fost făcută de președintele Confederației, Oleg Budza, în cadrul întrevederii cu şeful Misiunii FMI în Moldova, Max Alier, de la sfîrşitul săptămînii trecute.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al CNSM, el şi-a exprimat îngrijorarea şi în legătură cu faptul că Ministerul Finanţelor nu a prezentat nici pînă acum sindicatelor proiectul legii bugetului, iar Ministerul Sănătăţii – proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor.

Potrivit liderului sindical, astfel sînt încălcate termenele de prezentare a documentelor de semnificaţie naţională, precum şi transparenţa la elaborarea şi adoptarea acestora cu toate părţile interesate.

El a relatat că sindicatele îşi menţin obiectivul de a majora salariului minim pînă la nivelul minimului de existenţă; de impozitare a persoanelor fizice; de reformare a sistemului de pensii; de perfecţionare a sistemului de asigurări obligatorii în medicină.

"De asemenea, pledăm pentru reformarea sistemului financiar-bancar în Republica Moldova şi urgentarea adoptării şi implementării noului Plan de acţiuni la nivel guvernamental pentru contracararea muncii nedeclarate şi a achitării salariului «în plic»", a spus Budza.

Conform comunicatului, Max Alier a susţinut opinia sindicatelor referitoare la necesitatea pregătirii transparente şi în timp util a documentelor importante pentru ţară.

"Rezultatele economice pentru anul 2014 în Republica Moldova sînt puţin mai slabe decît ne-am aşteptat. Însă aceasta este şi din cauza tensiunilor geopolitice. Perspectivele de dezvoltare a ţării depind de viteza cu care se vor orienta producătorii spre alte pieţe. De aceea vor fi necesare eforturi suplimentare mai mari", a conchis Alier.

Misiunea FMI în frunte cu Max Alier a ajuns la Chişinău pe 25 septembrie pentru desfăşurarea discuţiilor în cadrul celei de-a doua monitorizări postprogram a Moldovei. O astfel de monitorizare are loc în toate ţările care au un nivel considerabil de datorii pe împrumuturile FMI, după expirarea termenelor programelor.

Programul FMI de finanţare a Republicii Moldova, de trei ani, aprobat în 2010, prevedea un sprijin financiar de $572 mil. în cadrul mecanismului extins de creditare (ECF) şi a mecanismului extins de finanţare (EFF). După vizita misiunii de evaluare din noiembrie 2012 programul a fost prelungit cu trei luni. Însă Moldova nu a primit ultima tranşă de $76 milioane din cauza adoptării unor decizii necoordonate cu FMI: introducerea impozitului unic în agricultură şi revenirea la cota TVA pentru agricultori de 20%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?